Бокс. У Вашингтоні відбувся 81-й конгрес найстарішої у світі організації боксерів-професіоналів — WBA. У його роботі взяв участь президент Національної ліги професіонального боксу України (НЛПБУ) Михайло ЗАВ’ЯЛОВ.
— На попередньому такому зібранні в Таїланді, — розповідає Михайло Михайлович, — одностайно вирішили, що наступний конгрес неодмінно проведемо у столиці США. Щоб вшанувати пам’ять жертв терористичних актів 11 вересня. Відкриття збіглося в часі з днем перших роковин трагедії, і 400 делегатів тримали в руках запалені свічки пам’яті. Організатори зачитали спеціальне звернення президента США Джорджа Буша до учасників поважного зібрання, котре було зустрінуте бурхливою овацією.
До речі, мер Вашингтона повідомив, що відтепер 15 вересня щороку в американській столиці відзначатиметься як день WBA. Навіть важко собі уявити, щоб київська влада встановила традиційне свято НЛПБУ.
— Що найбільше зацікавило вас особисто у програмі конгресу?
— Робота різних семінарів. Скажімо, суддівського. Обговорювали безліч нестандартних ситуацій. Все демонстрували на великому екрані. Приміром, давали рекомендації рефері, які рішення приймати, коли обидва боксери впали долі і не встають. Що робити тоді, коли один із боксерів ... без дозволу залишає ринг? Та багато іншого. Медичний семінар також відкрив чимало нового. Зокрема, було продемонстровано капи і рукавички нового зразка.
— Михайле Михайловичу, напевне, ви вели якісь переговори про подальшу участь наших провідних атлетів у престижних поєдинках?
— Саме так. У центрі уваги був наш важковаговик, перший номер у рейтингу WBA, володар інтерконтинентального пояса за цією версією, багаторазовий чемпіон Європи киянин Олександр Гуров. Роботи в нас з генеральним секретарем НЛПБУ Анатолієм Палачанським було багато. Домовлялися з Доном Кінгом, промоутером Гурова під час його першого європейського титульного бою, французом Мішелем Акаріусом, австралійцем Владом Вартоном, котрий працює з відомим чемпіоном із Росії Костянтином Цзю. Кожен з них виявив до Сашка неабиякий інтерес. Тому запропонували їм упродовж двох найближчих тижнів надати нам пропозиції про роботу з Гуровим. А ще до Києва завтра має прибути відомий англійський промоутер Франк Мелоні. І він також має плани. Отже, ретельно вивчимо всю інформацію і лише тоді приймемо остаточне рішення.
Але вже напевне відомо, що у грудні Олександр поб’ється за титул чемпіона світу WBA з темношкірим французом Морбеком. Де саме — у США чи Парижі — вирішимо пізніше.