Сьогодні футболісти київського «Динамо» вшосте поспіль стартують у груповому турнірі Ліги чемпіонів. Ще в понеділок під вечір до нас прилетіли «сороки». Так за чорно-білі кольори іменують англійський клуб «Ньюкасл».

Через грозу англійці запізнилися аж на годину. Але це не вплинуло на їхній настрій. Він був чудовий. Футболісти і тренери давали інтерв’ю, охоче дарували автографи, фотографувалися з київськими вболівальниками, яких чимало прибуло зустріти «Ньюкасл» до аеропорту «Бориспіль».
Своїм помешканням англійці, як і більшість суперників динамівців, обрали готель «Національний». Учора зранку вони провели закрите тренування на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського. А друге заняття «Ньюкасла» почалося о 20.00 на НСК «Олімпійський».
А після цього у прес-центрі стадіону відбулася зустріч тренера гостей Бобі Робсона. Він повідомив, що до Києва прибули всі гравці основного складу. Фізично вони готові на сто відсотків. Хворих і травмованих немає.
Олексій Михайличенко разом з Максимом Шацьких спілкувалися з пресою перед обідом. Тренер сказав, що «нечиста сила» ніяк не відчепиться від динамівців. І до командного «лазарету», як уже повідомлялося, потрапив ще й воротар Олександр Шовковський. Йому, бідолазі, особливо дошкуляють травми.
А ті, хто залишився в лавах команди, сумлінно й ретельно готувалися до важливого старту. Для багатьох поєдинок проти клубу з Англії стане справжнім дебютом у Лізі чемпіонів. Однак вони особливо не хвилюються. Лише налаштовуються на серйозну роботу.
Старожили колективу, либонь, розповідають новобранцям про те, як 1997 року (1 жовтня і 10 грудня) «Динамо» вже мірялося силами з «Ньюкаслом» у першому груповому турнірі Ліги чемпіонів. Спершу в Києві господарі, ведучи перед, у підсумку дозволили суперникові встановити рівновагу — 2:2. А вже на Британських островах динамівці поступилися — 0:2. Однак той поєдинок уже не мав турнірного значення, бо чемпіон України забезпечив собі вихід до наступного етапу.
Чудово пам’ятаю ті події. Особливо смішні вигадки і нісенітниці, опубліковані в окремих британських часописах. Така маячня виникає хіба що у хворобливій уяві. Приміром, стверджувалося, що кияни, мовляв, прибули із Середземноморського узбережжя, де проводили відновний збір, не менш як з коханками та у супроводі ... бандитів. А насправді футболісти «Динамо» прилетіли до Великої Британії з власними дружинами і великою групою журналістів, яким англійські колеги і начіпляли, не розібравшись, отих кримінальних ярликів. Знаєте, відтоді я отак собі й ... займаюся бандитизмом. У вільний від репортерської роботи час.
Та облишмо жарти, продовжимо серйозну розмову. То хто він, отой знайомий незнайомець? «Ньюкасл Юнайтед» має яскраву біографію: чемпіон Англії 1905, 1907, 1909, 1927, 1996, 1997 років, володар Кубка — 1905, 1906, 1908, 1911, 1974, 1998, 1999 років.
Звичайно, за п’ять сезонів, що минули з часу останнього побачення сьогоднішніх суперників, склад «Ньюкасла» майже повністю змінився (до речі, так само, як і динамівський). Однак це дуже сильний колектив, укомплектований чудовими майстрами. І найяскравіший серед них, безперечно, — 32-річний форвард Алан Ширер.
— Гра з динамівцями буде важка, — сказав він у розмові з кореспондентом «Голосу України». — У Лізі чемпіонів слабких суперників не буває. А тим більше ми знаємо можливості «Динамо», котре впродовж багатьох років є одним з найкращих клубів Європи. Тому багато тренувалися, щоб у Києві здобути перемогу.
Півзахисник Кірон ДайЄр, звичайно, не такий досвідчений і крутий, як ото Ширер. Йому лише 23 роки. Однак хлопець справив враження людини врівноваженої і солідної:
— Я очікую складної гри. Головне для нас — не програти. Задовольнить і нічия...
І нехай не вводить вас, шановні вболівальники, в оману не зовсім упевнений старт «Ньюкасла» в англійській прем’єр-лізі. Після поразки від «Челсі» в останньому турі (0:3) підопічні Бобі Робсона поки що посідають передостаннє місце. Але внутрішня першість і турнір Ліги чемпіонів — зовсім різні величини.
— Поразки в останніх поєдинках не свідчать про нашу слабкість, — каже Бобі Робсон. — Приміром, «Челсі» не так уже й переважав нас у веденні гри, щоб перемогти з отаким рахунком. Повірте, нам поки що елементарно не щастило. Але в нас доволі пристойна команда, і я сподіваюся на усмішку долі вже у київській зустрічі. Щоправда, на цьому рівні випадкових «пасажирів» не трапляється. Передбачаю, що гра буде складною для обох команд...
Отож приходьте сьогодні, будь ласка, на НСК «Олімпійський», де о 21.45 розпочнеться матч «Динамо» — «Ньюкасл». До речі, можете зробити одразу дві корисні справи: подивитися якісну гру, а ще й динамівців підтримати. Отож успіхів вам і вашій улюбленій команді!