У Національному університеті «Острозька академія», що в древньому Острозі на Рівненщині, багато незвичного. Скажімо, замість дзвінків, які сповіщають про початок та закінчення навчальних пар, — музика Моцарта. А ось ще кілька цікавинок із життя вузу від ректора Ігоря Пасічника.
Юридична клініка
На базі університету віднедавна діє студентська юридична клініка: спудеї — старшокурсники юридичного факультету надають безплатну юридичну допомогу соціально незахищеним, які через брак коштів не можуть дозволити собі найняти адвокатів чи заплатити за юридичні консультації. Послугами студентської клініки вже скористалися більш як триста мешканців Острозького району.
Іноземна завдяки театру
У жовтні відбудеться урочисте відкриття науково-дослідного експериментального центру дитини імені Філіс Вудторп. Два роки тому започаткувала центр дитяча мистецька студія. Її вихованці вивчають іноземні мови під час театральних постановок.
— Нинішньої осені центр дитини переїжджає у просторий, спеціально обладнаний будинок. Його подарував дітям меценат з Великої Британії Філіп Хілл, — розповідає Ігор Пасічник. — А ім’я, яке носить центр, — це ім’я матері мецената.
Інститут діаспори
При Національному університеті «Острозька академія» створено Інститут досліджень української діаспори. Міжнародні контакти, співпраця з українськими та зарубіжними науковими установами спрямовані на вивчення історії української діаспори. Інститут уже отримав чимало унікальних документів та книг. Наприклад, з Українського музею у Клівленді надійшло понад шістдесят посилок з літературою. Активно допомагають формувати фонди інституту Центр історичних наукових студій в Едмонтоні та Українське історичне товариство у США.