Кілька років тому моя знайома Галя, бібліотекар за фахом, похвалилася, що знайшла «фірму», де можна вивчати англійську мову безплатно. Причому з «першоджерела»: уроки проводять симпатичні американські хлопці. Вони, мовляв, приїхали в Україну як місіонери. Щоб ближче познайомитися з майбутньою своєю паствою, проводять благодійні уроки. Є тут деякий «мінус` у навчанні — доводиться вислуховувати «нудні проповіді». Але її, весело щебетала Галя, це мало обходить. Головне — «інгліш», та ще й «на шару».

Пізніше, зустрівши свою знайому, дізналася, що дівчина закінчила курси англійської мови. І... стала членом Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів. Це новітня релігійна громада, розповіла Галя. Ініціатори її створення в Україні — американські місіонери. Вони проповідують «Біблію», «Книгу Мормона», у якій ідеться про друге пришестя месії на землю майбутніх США... «Приходьте і ви до нас,— запросила колишній бібліотекар, — у нас дуже цікаво. І приємно — ми маємо нову, по-сучасному обладнану церкву...»

Без Галиної розповіді успіхи нової релігійної громади було видно, як кажуть, неозброєним оком. Чиясь щедра рука віддала місіонерам в одному з найжвавіших куточків Черкас приміщення виставкового центру. Миттєво цю споруду було обгороджено високим парканом. А через кілька місяців здивовані черкащани уздріли на місці ще не старої будівлі супермодернову фортецю —храм...

Служителі нової церкви — акуратно підстрижені, у білих сорочках і чорних брюках хлопці — щодня вирушали з ранцями за плечима у «похід» — проповідувати вчення Мормона, «святого пророка». Спілкувалися американці з потенційними членами своєї церкви вишуканою українською мовою. Чим неабияк дивували російськомовну молодь. Та все ж між ровесниками швидко зав`язувалось знайомство, і багато молодих черкащан охоче відвідували «незвичайний» храм. Одні — з цікавості, другі — щоб вивчати англійську мову, треті — аби стати членом «модної» мормонської громади.

Скандал у «благородному сімействі» спалахнув несподівано. Втім, так здалося, очевидно, необізнаним з тим, що коїлося за глухими стінами церкви. Спочатку між президентом черкаських мормонів Олександром Тарасюком та його київським начальством виникли фінансові непорозуміння. Згодом, як засвідчив сам «автор» бунту, черкащани заявили про свою «самостійність» і вихід із структури мормонської організації. Ось тоді й спалахнув справжній скандал.

До Черкас з Києва прибула група «вірних» мормонів, і вони з допомогою американських місіонерів, «учителів» англійської, захопили приміщення церкви місцевої громади. Тарасюка з його прибічниками було оголошено «персонами нон грата», позбавлено сану і видворено зі «святої обителі». Тоді «знятий» з посади «президент» написав звернення, яке миттєво опублікували черкаські газети.

«Я п`ять років спостерігав церкву мормонів ізсередини як явище, — повідомляв опальний головний мормон Черкас, звертаючись до Ради з національної безпеки і оборони України, Генпрокуратури, Верховної Ради України, Комітету у справах релігій. — Церква мормонів де-факто існує в Україні під прикриттям українських релігійних громад «Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів», але сама як така не зареєстрована. Вона має свої київську та донецьку місії. Однак приміщення київської місії на вулиці Пушкінській не має навіть вивіски і наглухо зачинене...»

Далі Олександр Тарасюк повідав про «титанічну роботу мормонів» із встановлення влади над світом «через деформовану, подавлену свідомість людей». На кожного новоявленого мормона церква заводить особову картку, надає йому номер і дає довічний конспіративний псевдонім, котрий не можна розголошувати навіть рідним. Тобто, робить висновок автор звернення, храмові споруди мормонів «є центрами, де гвардія секти, що називає себе Церквою, діє у класичних масонських обрядах». Одержавши реєстраційний номер, член секти присягається у храмі виконувати будь-який наказ представника вищої влади Церкви. Там же, у храмі, члени мормонської організації одержують комплекти білизни з таємними, не помітними для сторонніх, знаками розпізнавання разом з інструкцією з їх знищення у разі потреби.

Саме члени секти, стверджує Тарасюк, враховуючи свою специфічну підготовку з дитинства, формують кістяк американських спецслужб та організацій з маловідомими функціями. У тому числі експансію Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів в ісламський конфесійний простір. Причому це проникнення вже йде через «український клерикальний коридор». Його здійснюють хлопці, котрі добре розмовляють українською мовою з легким американським акцентом. Можливо, мають у кишені паспорт з тризубом...

Прозрілий черкаський священнослужитель просить правоохоронні органи «розпочати кримінальне переслідування осіб, причетних до створення і діяльності в Україні незаконної іноземної організації». Звертається до податківців з проханням порушити кримінальну справу «за фактом ухилення американських керівників донецької та київської місій від оподаткування». Закликає парламентаріїв створити спеціальну депутатську слідчу комісію...

Та найсенсаційнішим у зверненні Тарасюка є його повідомлення про те, що у першій половині вересня до Києва прибуде із США сам президент Церкви мормонів Гордон Хінклі. До речі, з ним уже мала бесіду, перебуваючи у столиці мормонів Солт-Лейк-Сіті, перша леді України Людмила Кучма. Як твердить Олександр Тарасюк, Гордон Хінклі передав тоді Людмилі Миколаївні чек на 700 тисяч доларів для придбання інвалідних візків. І... дуже просив «переконати українських чиновників дозволити будівництво в Києві храмового комплексу церкви...»

Чи зустрінеться з цього приводу з головним американським мормоном київський міський голова Олександр Омельченко? Адже саме в нього має намір просити дозволу Гордон Хінклі.

Однак навіть не у цьому головна інтрига візиту. Хто такі насправді мормони — ось запитання, на яке хотіли б почути відповідь не лише черкащани...