Таку круглу дату святкують славні Ромни. Через терни і лихоліття рік за роком, століття за століттям крокувало до цієї визначної події давнє місто. Стерти Ромни з лиця землі намагалися і татарські хани, і польські королі, і російські царі. Але місто, наче казковий Фенікс, відроджувалося з попелу, щоб стати окрасою Слобідської України.

У ювіляра — славний послужний список. Тільки за 1630—1638 роки — три визвольні повстання проти польських магнатів, в яких брали участь понад 20 тисяч мешканців. Саме через Ромни пролягав шлях послів Богдана Хмельницького до Москви. Видатну роль зіграло місто й у визвольних змаганнях Івана Мазепи. Тут була штаб-квартира Карла ХІІ і українського гетьмана.

А яких велетів Духу і Совісті — воїнів, митців, учених — подарувала Роменщина людству. Останній кошовий війська Запорозького Петро Калнишевський, народний месник Семен Гаркуша, брати Полетки, всесвітньо відомі академіки Абрам Йоффе і Степан Тимошенко, актор Степан Шкурат, скульптор Іван Кавалерідзе, майстри слова Пилип Капельгородський, Борис Антоненко-Давидович, роменська мадонна Олександра Деревська та багато інших, які заповідали нащадкам берегти і множити славу батьківської землі.

Нинішнє покоління роменчан шанує цей заповіт. Успішно працюють промислові підприємства: гардинно-тюлева, взуттєва фабрики та молочний комбінат. Поступово нарощують обсяги виробництва й решта роменських підприємств. Як результат: нині Ромни в соціально-економічному аспекті — одне з благополучних міст.

Саме таким: молодим, усміхненим побачили його численні гості, що з’їхалися звідусіль (навіть з Африки і Ближнього Сходу), щоб поздоровити роменчан.

Сумська область.