Показники прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати на наступний рік уряд має подати, а парламент затвердити ще до початку бюджетного процесу. Адже ці величини — основа для подальших розрахунків у головному фінансовому документі держави. На засіданні Комітету ВР із питань соціальної політики та праці заступник держсекретаря Мінпраці Олена Гаряча повідомила, що уряд пропонує затвердити прожитковий мінімум на 2003 рік у розмірі 386 гривень 36 копійок для працездатних, 320,7 грн. для дітей віком до 6 років, 403,2 грн. для дітей від 6 до 18 років, 283,84 грн. для осіб, що втратили працездатність. Але ці показники, за словами О. Гарячої, розроблено з урахуванням інфляційних прогнозів, а оскільки нині навпаки — дефляція, то розмір прожиткового мінімуму треба зменшувати...
Утім, прожитковий мінімум — величина вельми абстрактна. Заробітки та виплати наших співгромадян часто не «дотягують» навіть до його половини. І наступного року уряд передбачає рівень мінімальної зарплати, пенсій та соціальних допомог, «виходячи з можливостей бюджету». Тобто всі вони залишаться такими само мізерними, як і нині. Хіба що планують виплачувати одноразову допомогу під час народження дитини на рівні прожиткового мінімуму, збільшити на 20% допомогу малозабезпеченим сім’ям у гірських населених пунктах, сім’ям із дітьми та матерям-одиначкам, фінансувати виконання закону про допомогу малозабезпеченим сім’ям з держбюджету через субвенції місцевим бюджетам.
Проект закону про встановлення розміру мінімальної зарплати на 2003 рік уряд цього разу не подав, бо, як стверджують у Мінфіні, держава сьогодні неспроможна профінансувати навіть виплату мінімальної зарплати у 165 гривень, встановлену з липня ц. р. Народний депутат, голова Федерації профспілок України Олександр Стоян вніс на розгляд парламенту власний законопроект про мінімальну зарплату на рівні 70% від прожиткового мінімуму (270 гривень). Але на це представники уряду під час засідання комітету лише розвели руками.
Щоб не гальмувати бюджетний процес, комітет рекомендував парламенту прийняти законопроекти про прожитковий мінімум і мінімальну зарплату за основу. А вже головні баталії розгоряться під час наступних читань та бюджетного процесу.