Цього року зміна сезонів, схоже, повернула назад. Принаймні помітні очевидні ознаки весни. На одній із приватних садиб у Севастополі в ці дні розцвів... бузок. Кримські біологи фіксують й інші незвичайні природні явища. Щедрі дощі, які пролилися над півостровом після виснажливої літньої спеки, і досить висока температура повітря призвели до того, що в окремих районах нова зав'язь з'являється на виноградних лозах, удруге розквітають плодові дерева. В іншому регіоні, прямо в центрі Хмельницького, вдруге зацвів каштан. Поряд з пожовклим листям і дозрілими плодами з'явилися молоді зелені пагони з яскраво-білими свічками.

На думку спеціалістів, такі явища не можна визнати нормальними. Річ у тім, що розквітлі рослини нині витрачають ресурси, вже нагромаджені ними для успішної зимівлі. Внаслідок у зиму вони увійдуть ослабленими, такими, що вичерпали запаси поживних речовин. Проте вплинути на розвиток цих незвичних процесів людина, звичайно, не може.
Вплив людини на інше, менш екзотичне і небезпечніше стихійне явище, очевидний. Жителів багатьох населених пунктів України, у тому числі і Києва, уже не перший день непокоять задимлення і стійкий запах гару. Багато хто пов'язує це з пожежами на торф'яниках. Як повідомлялося в пресі, в шести областях України продовжують горіти 117 гектарів торф'яників.
Проте, як стверджує держсекретар МНС Василь Луцько, причиною задимлення столиці став не так палаючий торф, як "надзвичайно активні підпалювання залишків сільськогосподарської продукції на ланах", що раніше не провадилися у зв'язку з чорнобильською катастрофою. На прес-конференції в Києві він повідомив, що місцевим властям уже дано розпорядження "припинити це варварство". А пожежі на торф'яниках, за твердженням держсекретаря, "активно гасять". І "якщо три дні тому площа загоряння була майже 200 га, то на сьогодні — 117 га, і небезпеки пожеж немає", — запевнив Василь Луцько.
А поки що все йде до того, що нинішній вересень запам'ятається нам заморозками, що вже наближаються, і супроводжуватимуться гуркотом грому і запахом бузку та гару.
За матеріалами інформагентств та власних кореспондентів "ГУ".