«Обов’язок Голови Верховної Ради — щоб у парламенті і більшість, і опозиція виступали як вищий законодавчий орган. Нам не потрібно посеред сесійної зали прокладати лінію, яку ніхто не переходив би», — так прокоментував Голова Верховної Ради Володимир Литвин заяву лідера фракції партії «Трудова Україна» і Партії промисловців України Сергія Тігіпка про те, якщо парламентську більшість буде створено без участі глави парламенту, то постане питання, чи потрібен такий голова. «Я сприймаю цю заяву не як ультиматум, а як емоційний вихід енергії», — сказав Володимир Литвин в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту.
Глава парламенту повідомив, що є домовленість про зустріч з приводу формування більшості не тільки дев’яти фракцій, а й «інших фракцій, які можуть скласти сталу і прогнозовану більшість».
В. Литвин також назвав «цілком реальною» можливість входження до більшості фракції Віктора Ющенка «Наша Україна». На його погляд, цьому заважають лише «певні застереження і недовіра».
Відповідаючи на запитання, чи збирається сам Голова Верховної Ради вступити до парламентської більшості, Володимир Литвин відповів: «Якщо ця більшість буде конституційною, я із задоволенням працюватиму, координуватиму і намагатимуся узгоджувати діяльність і більшості, і опозиції». Він наголосив, що формування більшості насамперед вигідно для опозиції, адже тоді вона чітко визначить свої межі, права і повноваження. Володимир Литвин заявив, що водночас з формуванням парламентської більшості треба розробляти проект угоди про коаліцію і робити практичні кроки. На його думку, стала більшість може утворитися тоді, коли вирішиться питання про створення коаліційного уряду і депутати нестимуть відповідальність за дії уряду.