Відомо, що число безпритульних дітей стрімко зростає за погіршення криміногенної обстановки та матеріального добробуту населення, поширення алкоголізму, наркоманії, проституції, захворювання на СНІД. Темпи росту ВІЛ-інфікованості серед дітей і молоді України найвищі в світі.

У країні нараховується до 100 тисяч безпритульних дітей, і різко зростає кількість сиріт. На жаль, у держави сил для розв’язання проблем недостатньо, тому у суспільстві цим займаються недержавні організації, і їхня роль постійно зростає.

Міжнародний проект «Надання допомоги «дітям вулиці» та соціально незахищеним дітям і підліткам» реалізується всеукраїнською громадською організацією «Ліга соціальних працівників України» спільно з неурядовою організацією Німеччини — Інтернаціональним союзом, за фінансової підтримки Європейської спільноти. Проект передбачає створення центрів допомоги для дітей та молоді груп ризику в семи областях України (Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Тернопільській, Харківській та Рівненській) для надання соціальної підтримки та допомоги дітям з неблагополучних сімей, попередження бездоглядності та правопорушень серед неповнолітніх, соціальної реабілітації «дітей вулиці».

Щоб опанувати ситуацією, діяльність соціальних працівників має бути наближеною до сфери перебування цільової групи. Ця справа досить нова для наших фахівців, тому семінари для соціальних працівників у рамках проекту дуже важливі, сприяють набуттю знань, досвіду роботи з «дітьми вулиці».

Важливе місце в проекті набули навчальні семінари для мультиплікаторів. Тут обговорювався досвід роботи Інтернаціонального союзу з вуличними дітьми, молоддю та сім’ями груп ризику, з профорієнтації та профнавчання волонтерської діяльності, PR-роботи, а також вітчизняного досвіду соціального супроводу дітей, підлітків та кризових сімей. Вельми корисним стало знайомство з базою та структурою організації, методами соціальної роботи в одній з установ Інтернаціонального союзу (Дрезден), візити до кризового центру «Затишок», медико-оздоровчого соціально реабілітаційного центру Служби у справах неповнолітніх КМДА, спортивного клубу «Рубін» (Київ).

Початковий етап реалізації проекту було спрямовано на підготовку в регіонах фахівців і волонтерів, а також на попередження безпритульності серед дітей і підлітків із соціально незахищених, неблагополучних і кризових сімей. Важливе місце в проекті відведено навчанню волонтерів та їхній підготовці для роботи з цільовою групою. Організовані школи волонтерів за концепцією «рівний—рівному».

Як показує досвід, профілактична робота, організована через навчання ровесників ровесниками, сприяє оволодінню знаннями, набуттю соціального досвіду, спілкуванню, оскільки оточення ровесників є звичним соціокультурним середовищем для підлітків, а доступність дорослих до нього обмежена віком, соціальним статусом, мовою і ефективністю впливу.

Паралельно з навчальною діяльністю йде й практична: в консультативних пунктах відбуваються консультації для дітей і батьків. Почалися консультації для вчителів шкіл (Бровари). У Тернополі в консультативному пункті надаються психологічні послуги, інформація про ринок праці, створені умови для дозвілля, зокрема для комп’ютерних ігор. Практикується і супровід дитини до державних закладів для розв’язання питань проживання, харчування, медичної допомоги, продовження навчання.

Цікавим надбанням є співпраця Житомирського обласного осередку ліги з релігійною організацією «Фонд спасіння» (гуманітарна допомога дітям груп ризику) та приватною охоронною фірмою «Лана» (організація харчування вуличних дітей один раз на день).

У Харкові, в Центрі реабілітації інвалідів дитинства «Промінь», створено клуб для «дітей вулиці». Прикметно, що клуб обладнали саме такі діти спільно з дітьми-інвалідами, і всі разом влаштовують там своє дозвілля.

У місті Бровари Київської області в консультативному пункті проводиться ще й групова робота з дітьми груп ризику, зокрема заняття з арт-терапії. Тут створено драмтеатр, акторами якого стали соціально незахищені та безпритульні діти.

Безумовно, реалізація проекту дасть змогу побудувати інфраструктуру й відпрацювати механізм інтеграції в суспільство таких дітей, створити модульну систему навчання соціальних працівників. Додатковим ефектом стане поліпшення ділових стосунків між країнами-партнерами та посилення ролі недержавних організацій в Україні.

Інтернаціональний союз (Німеччина) та всеукраїнська громадська організація «Ліга соціальних працівників України» 8—15 вересня проводять семінар «Кризові центри для дітей, підлітків і молоді груп ризику» для регіональних фахівців.

Лариса ОЛІФІРА, всеукраїнська громадська організація «Ліга соціальних працівників України», виконавчий директор, менеджер проекту в Україні.

Україна, 01030, Київ, вул. Б. Хмельницького, 51-б. Тел./факс 235-32-07. E-maіl: lswu@і. com. ua.