Парламентський Комітет з питань правової політики визначено профільним для підготовки проектів змін до Конституції України, ініційованих Президентом України. Нагадаємо, що йдеться про реформування політичної системи в Україні, зокрема, перетворення нашої держави з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку. Розповісти про роботу комітету над політичною реформою наш кореспондент попросив голову комітету Василя ОНОПЕНКА:

— На початку сесії наш комітет отримав від погоджувальної ради доручення: внести пропозиції зі створення комісії для розробки концепції політичної реформи та відповідних змін до Конституції. Ми звернулися до голів парламентських комітетів і фракцій з проханням визначитися, яким має бути політичний механізм проведення політичної реформи.

На сьогодні пропозиції про склад і завдання комісії внесли до Комітету з питань правової політики ще не всі комітети і лише три з 13 депутатських фракцій і груп. Тому наш комітет разом із Першим заступником Голови Верховної Ради України Геннадієм Васильєвим оприлюднить бачення реформи політичної системи до наступної погоджувальної ради. В основному пропозиції зводяться до створення тимчасової спеціальної комісії, до якої увійдуть не тільки народні депутати з різних фракцій і груп, а й представники адміністрації Президента, виконавчої та судової гілок влади, вчені.

Про саму ідею, з якою виступив Президент, про потребу зміни форми правління у державі і реформу політичної системи говорили різні політичні сили. Інша річ, що в кожної партії та її лідера свої підходи до цього. Проголосивши ідею політичної реформи, Президент не вніс відповідні законодавчі пропозиції до парламенту. Очевидно, все не так просто, і самому главі держави потрібен час, щоб чіткіше зорієнтуватися. На мій погляд, «кухня» політичної реформи має працювати у стінах Верховної Ради. А втілення в життя політичної реформи залежатиме від політичної волі, передусім від співпраці президентської команди і парламенту. Якщо в нас не буде розбіжностей, це можна зробити досить швидко. А тепер, ще до внесення змін до Конституції, парламентові потрібно розглядати вже підготовлені законопроекти, які закладають фундамент політичної реформи, наприклад, закон про вибори до ВР на пропорційній основі.

Записала Юліана ШЕВЧУК.