На здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки
Сьогодні модернізація та впровадження енергозбережних технологій для систем теплопостачання і промислової енергетики є головним напрямом, який дасть можливість за короткий час істотно поліпшити нашу економіку. Так, саме економіки, а не тільки енергетики. Здобувши незалежність, Україна втратила доступ до дешевого палива. 50 відсотків валового внутрішнього продукту (ВВП) іде на закупівлю палива. 70 відсотків цього палива витрачає комунальна та промислова енергетика (так звана мала енергетика або децентралізована). Тож реконструкція і модернізація комунально-промислової енергетики безпосередньо впливає на розмір ВВП.
Колектив Інституту технічної теплофізики (ІТТФ) НАНУ під керівництвом директора, академіка А. Долинського саме і працює над проблемами реконструкції та модернізації малої енергетики. Група організацій у тісній співпраці з ІТТФ розробила комплекс заходів з підвищення ефективності роботи котелень. Це найвагоміша за останні 25 років праця з модернізації комунальної і промислової енергетики, а то — сотні тисяч котлів, котрі спалюють величезну кількість палива. Легко зрозуміти, чому роботу «Розробка та впровадження енергозбережних технологій та обладнання для систем теплопостачання і промислової енергетики» колективу авторів, що об’єднав ІТТФ, висунуто на здобуття Державної премії України в галузі науки й техніки. Авторським колективом було запропоновано знизити енергоємність валового національного продукту з поетапною реалізацією низько- і середньозатратних заходів, з малим терміном окупності, на основі використання апробованих енергозбережних технологій, обладнання та приладів. Ідеться передусім про сотні тисяч котлів, 30 відсотків з яких відпрацювали свій ресурс, а 40 відсотків — на межі ресурсу. Це призводить до величезних неефективних витрат паливно-енергетичних ресурсів.
Запропоновані технології та обладнання дають можливість модернізувати практично всі котли різних модифікацій, які використовують в Україні. Слід відзначити, що номенклатура обладнання охоплює всю систему керування теплоенергетичним об’єктом — від первинних датчиків, які вимірюють і контролюють стан об’єкта, окремих регуляторів, щитів або комп’ютеризованих систем керування і до виконавчих механізмів. Величезний обсяг роботи дав можливість сьогодні забезпечити потреби України в даному виді обладнання, частина з якого не має аналогів за кордоном, відмовитися від імпорту обладнання, яке має аналоги за кордоном, та налагодити експорт власної продукції за кордон, що вигідно для нашої економіки в плані підтримання позитивного торговельного балансу. Підтвердженням цього є близько десяти тисяч впроваджених пристроїв та систем майже на тисячі підприємств України і за кордоном. Також розроблено і впроваджено цілу низку пристроїв та інформаційно-вимірювальних комплексів, які дають змогу визначати теплові втрати. Виробляють прилади, з допомогою яких можна реально визначати теплозахисні характеристики нових теплоізоляційних матеріалів. Створено і використовують прилади контролю концентрації продуктів хімічного недопалу палива, що дають можливість скорочувати викиди шкідливих речовин в атмосферу і сприяють більш повному згорянню палива.
Кожний прилад дає кілька відсотків економії палива, але комплексне застосування нових приладів і технологій загалом по країні невеликі проценти перетворює на великі гроші.
Розроблено до 150 типів теплофізичних приладів, яких впроваджено майже 16 тисяч. Сумарний економічний ефект від впровадження розробок у системах теплопостачання і промисловій енергетиці становить 102 млн. гривень та 322 тис. Т. у. п. Ефект від впровадження екологічних заходів — майже 3,4 млн. грн. Ці цифри свідчать про необхідність подальшого розповсюдження цього устаткування та технологій у всій Україні.
Цінність роботи в тому, що вона об’єднала колективи науковців, виробничників та експлуатаційників. Результати праці було підтверджено численними позитивними відгуками поважних організацій практично всіх галузей промисловості. Роботу в такому важливому напрямі, як енергозбереження в теплоенергетиці, вперше висунуто на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки.
З огляду на економічне становище в країні модернізація комунальної та промислової енергетики сьогодні є однією з найважливіших складових енергетичної та економічної стратегії України.