Президент України Леонід Кучма переконаний, що найближчим часом у Верховній Раді з’явиться більшість. Про це він заявив на прес-конференції у Донецьку. Голова держави сподівається, що депутати «менше часу витрачатимуть на політичні розборки, а займуться законотворчою діяльністю». Можливість консолідації депутатів навколо фракції «Наша Україна» Леонід Кучма прокоментував так: «Може Віктор Андрійович сформувати більшість? Нехай створює. Якщо так буде, я, не чекаючи змін до Конституції, піду на формування коаліційного уряду».
Водночас Президент проти обрання голів обласних державних адміністрацій: як і раніше, вони призначатимуться «згори». «Я не хочу, щоб реформу розуміли так: щось у когось забрати, а комусь віддати, — сказав Леонід Кучма. — Повинна бути система і взаємна відповідальність. За одинадцять років ми зрозуміли, що коли уряд не має підтримки в парламенті, не буде результату».
Критика уряду лунала із вуст Леоніда Кучми і на інших зустрічах під час робочої поїздки на Донеччину. Зокрема, у Макіївці на приїзд президента покладали неабиякі надії. Місцевий металургійний комбінат визнано банкрутом, ось уже понад півроку триває процедура його санації. Наприкінці липня підприємство змушене було зупинитися взагалі, і лише напередодні візиту Леоніда Кучми тут знову запустили виробництво. Якщо комбінат таки буде ліквідовано, без роботи залишаться понад 11 тисяч робітників. Контрольний пакет акцій підприємства належить державі, однак досі вона мляво втручалася в ситуацію.
«Якщо Кабінет Міністрів таким чином займатиметься виробництвом і розвитком промисловості, ми далеко не підемо», — заявив Леонід Кучма під час наради у Макіївці. На його думку, із комбінату «взяли все, що можна, і кинули напризволяще».
Президент України також піддав критиці закон про банкрутство та роботу господарських судів. «Хтось зробив дірку, через яку у держави можна забирати і комусь віддавати», — сказав він.
— На посаду санатора комбінату призначили хлопця, який учора закінчив інститут, — обурився Кучма. — І це суд вирішив? Гнати вас у три шиї за такі справи. Яка у вас була мета — повністю розвалити підприємство, продати його за безцінь?
Голова держави доручив уряду розробити програму виведення Макіївського металургійного комбінату із кризи і подати її до 15 вересня. Якщо протягом двох місяців робота підприємства не поліпшиться, варто очікувати звільнень у Мінпромполітики.