Генеральний прокурор С. Піскун позачергово, без зволікань надіслав до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення народного депутата Юлії Тимошенко до кримінальної відповідальності та її арешт. Комітет з питань Регламенту, депутатської етики й організації роботи ВР створив робочу групу з попереднього розгляду цього подання на чолі з першим заступником голови Василем Гаврилюком, яка підготує висновок для остаточного розгляду питання комітетом.
Як повідомив в інтерв’ю УНІАН голова комітету Валентин Матвєєв, щойно на засіданні комітету було вирішено зробити все можливе для якнайшвидшого розгляду цього питання, враховуючи «психологічний стан самого депутата».
Робочій групі, яка вже стала до роботи, доведеться попітніти, адже подання «дуже об’ємне», тому голова комітету не зміг уточнити, протягом якого часу робоча група і комітет визначаться з поданням: «Це покажуть матеріали, які вивчатимуться. За потреби будуть витребувані з Генеральної прокуратури додаткові матеріали у цій справі». При цьому робоча група вивчатиме кожне положення, викладене в поданні Генпрокуратури, наголосив голова регламентного комітету.
Щодо самого механізму розгляду «цього дуже непростого питання, яке стосується долі народного депутата», то В. Матвєєв запевнив: комітет діятиме чітко в рамках Регламенту ВР. Зокрема, він нагадав, що ст. 9.6.1. Регламенту ВР передбачає: в разі вмотивованості подання комітет виносить на розгляд парламенту це питання у найкоротший термін, а вже далі справа — за Верховною Радою, яка, за словами керівника комітету, в цьому випадку подання має розглянути на своєму засіданні не пізніш як за сім днів з моменту подання висновку регламентного комітету.
Але є й інший можливий хід подій. Комітет може вирішити залишити без розгляду подання — стаття 9.6.3. Регламенту ВР дає можливість комітету, якщо він визнає за необхідне, витребувати додаткові матеріали справи. У такому разі він не проводитиме дослідження представлених документів, а може заслухати пояснення особи, про яку йдеться у клопотанні. З огляду на можливу відсутність достатніх доказів, обгрунтованості подання комітет разом зі своїм вмотивованим висновком має право повернути подання Генеральному прокурору. Якщо так станеться, то керівник парламенту неодмінно поставить до відома всю ВР про те, що комітет залишив без розгляду подання доти, доки не надійде вмотивована відповідь прокуратури, на підставі чого висунуті вимоги в тому чи іншому положенні подання щодо народного депутата, сказав В. Матвєєв.