(Прийнято на засіданні комітету 4 вересня 2002 року. Протокол № 6).
Ситуація, яка склалася в Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення у зв’язку з невизначеністю стану та вакансіями на керівні посади членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, викликає велике занепокоєння.
Досі не проведено ліцензування телерадіоорганізацій, термін ліцензії яких завершився. Не вручено ліцензії телерадіоорганізаціям, які стали переможцями конкурсів, внесли відповідні суми грошового збору і за вимогою Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» у 10-денний термін мають отримати дозвільний документ на право мовлення.
В умовах хаотичної роботи апарату Національної ради, невизначеності обов’язків членів Національної ради будь-яка проблема в телерадіоорганізаціях, яка потребує втручання Національної ради, залишається не вирішеною.
Потрібні рішучі заходи щодо приведення до вимог законодавства дій Національної ради, визначення сфер відповідальності за кожним членом Національної ради.
Одна з ключових проблем Національної ради — обрання голови Національної ради. На виконання постанови Верховної Ради України Голова Верховної Ради України листом від 15 липня 2002 року повідомив Президента України про відкликання підпису під поданням на призначення на посаду голови Нацради Б. Холода.
Досі члени Національної ради в оновленому складі не мають розподілу повноважень. У зв’язку з цим є нагальна потреба термінового узгодження кандидатури на посаду нового голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Президентом України та Головою Верховної Ради України, з тим, щоб розблокувати процедуру обрання голови Національної ради, його заступників та відповідального секретаря у складі оновленої Національної ради.
Микола ТОМЕНКО,голова комітету.