До директорського кабінету незнайомець пройшов, немов господар. Засунувши руку до кишені, він дістав червону книжку з жирним написом «Інтерпол». Збентежений директор попрохав пред’явити «в розгорнутому вигляді», що й було зроблено. Яскрава рожева печатка та довжелезний закручений підпис, що упирався в лаконічне — «Міністр МВС», подіяли просто-таки магічно. Директор з готовністю підсунув візитеру стілець, запропонував сигарету. Затягнувшися димком, «відповідальний працівник» промовив з м’яким докором: «А ви знаєте, що у вашому місті НП?..».

І повідомив, начебто до Одеси завезено велику партію фальшивих купюр. Тому з денної виручки (а оборот магазин мав солідний) належало негайно вилучити нові гроші та передати «полковнику» для дослідження їхньої справжності на комп’ютері. У присутності посадових осіб аферист написав «липовий» акт вилучення, адресувавши цей «документ»... міністру фінансів. Отримавши на руки кругленьку суму, шахрай зник.

Що ж, скажете, «и на старуху бывает проруха». Так-то воно так. Але, погодьтеся, навіть «старуха» за бажання може краще роздивитися «мандат» незнайомця. Та й поцікавитися: звідкіля, мовляв, соколику? Адже, напевно, і телефон є: перевірити візитера можна. Але народ у нас довірливий. Ось і розгулюють шахраї з «липовими» посвідченнями податківців, сантехніків, контролерів у громадському транспорті, пожежних інспекторів.

Якийсь пройдисвіт, затриманий міліцією, взагалі мав комбіновану «ксиву». Цей же «кентавр» водночас представляв дві впливові організації — СБУ та МВС. «Документ» псевдокапітан справив власноруч. Печатку малювати полінувався, вирішив, що червоного кольору «корочка» промовляє сама за себе. Взявши відповідний псевдонім — Моряк, шахрай розставляв сіті на іноземців. Адже відомо, що у деяких із них не все гаразд з документами: віза прострочена, відповідного штампу немає, квартиру без необхідного оформлення наймає. Ось таких і ловив на гачок двічі судимий пройдисвіт.

Діяв він за нехитрим сценарієм. Показавши «мандат», перевіряв в іноземця документи. Якщо там щось було не так, брав «відступного» у валюті. Скільки їх у такий спосіб обібрав псевдоміліціонер, нині з’ясовує слідство. А викрила шахрая, до речі, бабуся. Мешкала вона в однокімнатній квартирі, допоки не знайшла собі чоловіка, такого самого одинака, переїхала до нього, а своє житло здала іноземцю. На того «наїхав» Моряк. Свідком їхньої розмови випадково стала господарка квартири (зайшла провідати пожильця), дуже її здивувала фраза: «Готуйте штраф, завтра прийду». Зателефонувала до райуправління міліції, й оперативники не упустили «колегу».

Одеса.