Футбол. Чемпіонат країни. 8-й тур.

«Карпати» — «Волинь». 0:2. 11 200 глядачів. Голи: Алієв, 24, Гончаренко, 83. На 64-й хвилині з поля вилучено львів’янина Еньямке (удар суперника рукою після зупинки гри).
«Кривбас» — «Динамо». 0:0. 27 000.
«Ворскла» — «Шахтар». 1:2. 15 000. Соколовський, 90 — Зубов, 62, з пенальті, Гай, 83.
«Поліграфтехніка» — «Таврія». 1:1. 4 200. Чуйченко, 8 — Гігіадзе, 9.
«Металург» Д — «Арсенал». 1:2. 3 200. Джамараулі, 27 — Чернов, 24, Апхазава, 66.
«Металург» М — «Металіст». 1:1. 6 500. Анікеєв, 77 —Назаров, 7. На 79-й хвилині з поля вилучено харків’янина Алундеріса (два попередження).
«Чорноморець» — «Дніпро». 0:1. 8 000. Венглинський, 84.
Черговий сюрприз подарував криворізький клуб, для якого не існує авторитетів. Нагадаю, він зіграв унічию (1:1) у Донецьку з «Шахтарем» у попередньому турі. Та й не зовсім почесне нинішнє турнірне становище команди Олександра Іщенка змушує її битися за кожне очко.
Отож незговірливість «Кривбасу» повною мірою відчули на собі динамівці. Їм знову довелося виступати в експериментальному складі. Але завдання перемогти ніхто не відміняв. Тому кияни не шкодували сил і створили чимало моментів для взяття воріт. Та впродовж зустрічі відмінно діяв воротар господарів Остапенко. Втім, один раз, це сталося на 61-й хвилині, він усе-таки помилився: після потужного удару Радченка здалеку відбив м’яча перед собою, прямісінько на Шацьких. Однак той з кількох метрів пробив вище воріт.
Після перерви гра дещо вирівнялася. А в завершальній частині поєдинку вже Рева кілька разів виручав свою команду від поразки.
А «Динамо» зробило ще одне помітне придбання. Останньої миті керівництво клубу встигло внести до заявки в національному чемпіонаті та Лізі чемпіонів одного з найперспективніших хорватських футболістів, 22-річного універсала (може грати в середині поля і в обороні) Йєрко Леко (зріст — 187 см, вага — 80 кг), котрий виступав у загребському «Динамо». До речі, його тренер, добре нам знайомий Мирослав Блажевич, ніяк не погоджувався відпускати свого талановитого підопічного, називаючи його світлим майбутнім хорватського футболу. І лише в Монако минулої п’ятниці Ігореві Суркісу вдалося переконати керманичів загребського клубу. Контракт укладено за схемою чотири роки + один. За словами начальника команди «Динамо» (Київ) Олега Базилевича, гравця такого рівня давно вже не було в київському клубі.
Неофіційні інтернетсайти загребського «Динамо» повідомляють, що кияни заплатили за Леко чотири мільйони євро.
Динамівський новобранець має з’явитися в Києві 8 вересня. А напередодні Йєрко Леко, можливо, зіграє за збірну Хорватії в домашньому відбірковому матчі Євро-2004 проти футболістів Естонії.
Та завершимо розмову про події восьмого туру чемпіонату України. Найприємніше те, що напруженість у цьому турнірі не спадає. Гостра конкуренція, коли аутсайдери до кінця ведуть уперту боротьбу з лідерами, — запорука зростання класу вітчизняного футболу.
Приміром, донецький «Шахтар» після невдалого виступу в Лізі чемпіонів мав потужний спротив у Полтаві. Але донеччани знайшли сили, моральні і фізичні, щоб вийти із складного становища з честю.
Не втратили очок лідери. Хоча і їм перемоги далися нелегко. «Дніпро» грав в Одесі проти аутсайдера, але зміг забити лише одного м’яча. Ще складніше було «Арсеналові». За суперника він мав бронзового медаліста попереднього чемпіонату і претендента на призове місце в нинішньому. І не варто, либонь, зайве пояснювати, що команда Семена Альтмана налаштовувалася тільки на перемогу. Отож у Донецьку, як кажуть, коса наскочила на камінь. Та претензії колективу, очолюваного В’ячеславом Грозним, котрий не перестає дивувати перемогами і сталою грою, виявилися трохи переконливішими.