Триває візит до Південно-Африканської Республіки Президента України Леоніда Кучми, де він бере участь у пленарних засіданнях Всесвітнього саміту зі сталого розвитку. Зокрема, в «круглих столах» під назвою «Нехай це здійсниться! Звітність і відповідальність», а також у дискусії «Схід—Захід. Задля сталого розвитку», під час якої відбудеться презентація спільної міжурядової ініціативи «Пан’європейське екологічне партнерство. Схід—Захід. Задля сталого розвитку». В програмі візиту Леоніда Кучми — також понад десять двосторонніх зустрічей з президентами інших держав.
Представники різних країн намагаються подолати решту розбіжностей і закінчити роботу над проектом підсумкового документа — плану боротьби з бідністю та забрудненням довкілля. Розбіжності стосуються планів збільшити частку в енергетиці відновлювальних джерел енергії. Зокрема, енергії сонця та вітру. Цьому чинять опір Сполучені Штати та країни—експортери нафти. Крім того, учасники саміту мають розбіжності і в питанні розвитку систем водопостачання і каналізації в бідних країнах. Захисники навколишнього середовища звинувачують США в тому, що вони намагаються торгуватися з бідними країнами, пропонуючи допомогу в розвитку комунального господарства в обмін на поступки в питанні про відновлювальні джерела енергії.
Слід зазначити, що цим критика на адресу США не закінчується. Багато хто з делегатів розцінили відсутність на саміті Джорджа Буша як вияв неповаги до порушених тем. У відповідь на це керівник американської делегації Пола Добрянськи заявила, що Сполучені Штати більше за інших допомагають слаборозвиненим державам. Вашингтон уже оголосив про початок реалізації там низки програм, націлених на боротьбу з голодом, повідомляє Радіо «Свобода».
Проте, схоже, найбільший в історії ООН саміт, незважаючи ні на що, принесе-таки США неприємності. Очікується, що в підсумковому документі серед усього іншого міститиметься заклик до всіх країн світу ратифікувати Кіотський протокол про захист клімату, з якого офіційний Вашингтон вийшов ще торік.