Голова парламентської Тимчасової комісії з розслідування обставин загибелі журналістів Гонгадзе, Александрова, замаху на народного депутата Єльяшкевича та інших резонансних злочинів Григорій Омельченко привіз із США в Україну чотири офіційні (завірені нотаріально), заяви колишнього старшого офіцера безпеки Держуправління охорони майора Мельниченка на адресу парламентської комісії і Генерального прокурора України С. Піскуна про вчинення злочинів низкою наших високопосадовців. Ще дві офіційні заяви схожого змісту передали через депутата керівникові нашого прокурорського відомства екс-парламентарій Олександр Єльяшкевич та дружина загиблого журналіста Мирослава Гонгадзе, які нині перебувають у США.
Окремої розмови заслуговує ще один документ — завірений американським нотаріусом протокол власноручно написаних у присутності голови парламентської комісії показань обвинуваченого в Україні М. Мельниченка. У ньому колишній охоронець винним себе не визнає, пояснюючи, що «діяв у стані необхідної оборони і крайньої необхідності» (а це згідно зі статтями 36, 39 КК не є злочином), а також «ніколи й нікому не розголошував відомостей, що становлять державну таємницю». Екс-майор називає нові факти, що можуть свідчити про причетність відомих в Україні людей до зникнення журналіста Гонгадзе, незаконної торгівлі зброєю тощо, наголошує на достовірності зроблених ним аудіозаписів. Користуючись нагодою, М. Мельниченко, як учасник кримінального процесу і як громадянин, вимагає порушити кримінальні справи проти названих ним осіб.
Цей протокол у супроводі офіційного листа Григорій Омельченко негайно передав до Генпрокуратури з пропозицією долучити до матеріалів кримінальної справи, порушеної проти екс-майора, а також вимагає дати діям вказаних високопоставлених осіб правову оцінку. Голова слідчої комісії посилається не лише на низку статей КПК і Закону «Про статус народного депутата України», які дають йому право як громадянинові і представникові державної влади збирати і подавати докази, а й на усну згоду на такі дії заступника Генпрокурора Віктора Шокіна. До речі, український читач уперше має можливість побачити на знімку пристрої, якими колишній охоронець робив свої приховані сенсаційні записи. Майже шістсот друкованих аркушів розшифровок цих записів також виявилися в депутатському багажеві.
За словами Григорія Омельченка, у США нових обертів набирає історія з потраплянням української радарної системи «Кольчуга» до Іраку, у зв’язку з чим, начебто, американський мін’юст розпорядився провести автономну експертизу окремих епізодів записів майора Мельниченка й отримав ствердний експертний висновок про істинність цих записів.