Як в Одесі імітують боротьбу з порушниками законів та нехтують права людей
«З метою дотримання тиші... з 23-ї до 7-ї години забороняється: гучний спів і крики громадян;  гра на музичних інструментах; використання мегафонів, інших звукопідсилювальних і гучномовних пристроїв... Порушення цих правил тягне за собою відповідальність згідно зі статтею 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення».
(Із «Правил дотримання тиші в громадських місцях Одеської області», затверджених розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації Р. Б. Боделаном 14.08.95 р. №48/95).
* * * 
«Сподіваємося на взаєморозуміння! Відкритий лист Одеському міському голові пану Боделану Р. Б.
Шановний Руслане Борисовичу! Звертаються до вас мешканці Одеси..., що проживають в районі Аркадії — по вулицях Тіниста, Посмітного, Каманіна, Кільцева, провулках Морський, Клубничний, Хрустальний, Аркадієвський та ін.
За останні чотири роки в районі пляжу «Аркадія» введені до експлуатації тимчасові об’єкти торгівлі і громадського харчування, офіційно зареєстровані як кафе і бари, а насправді вони є концертними аренами, дискотеками і нічними клубами. Тобто фактично основний вид їх діяльності не торгівля і громадське харчування, а шоу-бізнес.
...Ми проти того, щоб ця діяльність набувала такого дикого, нецивілізованого вигляду. «Атлантіс», «Ібіца», «Ітака», «Медея», «Сільвер», «Кокос», «Пага» та інші концертні арени, дискотеки, нічні клуби, що розташовані на відкритих майданчиках у житловій зоні забудови й місці відпочинку громадян, працюють в основному вночі, використовуючи потужну звуковідтворювальну апаратуру.
...Частина мешканців змушена була звернутися до суду...».
(З відкритого листа, опублікованого в місцевій пресі 15.06.2002 р.)
* * *
«Посадові особи ПП ПКФ «Любава», ТОВ «Ультра», ТОВ «Едванс», ТОВ «Дерева Раю» під час роботи належних їм торговельних точок, точок громадського харчування, кафе, клубів допускали неправомірні дії, що порушують громадський порядок, утискують права громадян недодержанням режиму роботи, порушенням припустимого, такого, що відповідає санітарним нормам, рівня звуку під час використання звуковідтворювальної апаратури з 07 год. до 23 год. та порушення тиші з 23 год. до 07 год.
Зобов’язати посадових осіб Приморської районної адміністрації Одеського міськвиконкому, Приморського РВ ОМУ УМВС України в Одеській області, Державної СЕС Одеської області, приморської районної СЕС м. Одеси, ПП ПКФ «Любава», ТОВ «Ультра», ТОВ «Едванс», ТОВ «Дерева Раю» усунути допущені порушення прав громадян, установити контроль на підприємствах торгівлі та громадського харчування, що розташовані в курортній зоні «Аркадія», за проведенням дискотек і концертних програм з метою дотримання ними умов режиму роботи й тиші...».
(Із рішення Приморського районного суду м. Одеси під головуванням Савелкова В. В., від 5.09.2001 р.).
* * *
«Незважаючи на рішення суду, кафе «Сільвер» (ПП ПКФ «Любава») систематично порушує громадський спокій і порядок, норми, встановлені чинним законодавством, що виражається перевищенням припустимого рівня шуму, особливо в нічний час (з 23.00 до 7.00).» 
(Із скарги Юрія Булеги, Дмитра Кекаркова, Олександра Кифака до Приморського райсуду м. Одеси, квітень 2002 р.).
* * * 
«ТОВ «Едванс» досі відкрито ігнорує вимоги щодо усунення порушень громадського спокою і порядку, викладені у відповідному рішенні суду».
(Із скарги Олександра Подруцького, Алли Демидюк, Сергія Баранського, Павла Люмкіса до Приморського райсуду м. Одеси, травень 2002 р.).
* * *
«Державна санітарно-гігієнічна експертиза проектної документації по харчових об’єктах (кафе «Ібіца», бар з літнім майданчиком «Сільвер», кафе з літнім майданчиком «Атлантіс») проводилася... тільки на об’єктах громадського харчування у зв’язку з тим, що проектною документацією розміщення в них танцювальних майданчиків і залів не передбачалося. Однак адміністраціями вказаних об’єктів самовільно введені танцювальні програми з музичним супроводженням, що призвело до перевищення встановлених гігієнічних норм рівня шуму... Роз’яснюю, що встановлення режиму роботи підприємств і видача дозволів на здійснення в них музично-розважальних програм належить до компетенції органів виконавчої влади. Згідно з розпорядженням міського голови № 457-01 від 06. 05. 2001 р. «Про впорядкування режиму роботи підприємств торгівлі та громадського харчування» проведення музично-розважальних програм заборонено з 23.00 до 7.00.»
(З відповіді головного державного санітарного лікаря Одеської області Любові Засипко начальнику відділу нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства Одеської облпрокуратури Віктору Косику та депутатові міськради Тетяні Ківаловій від 17.06.2002 р.).
* * *
«... На підставі наданої інформації можна зробити однозначний висновок щодо грубого порушення чинного законодавства під час будівництва та експлуатації так званого сімейно-оздоровчого центру «Луксор» (ПП «Атлантида»), а насправді - дискотеки на відкритому повітрі у безпосередній близькості (50—100 метрів) від житлової зони.
Повідомте, чи вжито Вами заходів щодо припинення правопорушень і притягнення винних осіб до відповідальності... Сплата штрафу не звільняє підприємство від усунення допущених порушень і відшкодування збитків, що передбачено частиною 13 статті 1 вищеозначеного закону...».
(Із звернення депутата міськради Тетяни Ківалової до Головного управління архітектури і містобудування).
* * *
«Беручи до уваги, що посадові особи:
санітарно-епідеміологічних станцій (Приморської райСЕС м. Одеси, Одеської міської СЕС, Одеської обласної СЕС) і правоохоронних органів (Приморського РВ ОМУ УМВС України в Одеській області та його Аркадіївського відділення) належним чином не виконують покладені на них функції щодо нагляду за дотриманням підприємствами торгівлі й громадського харчування режиму роботи та використання звуковідтворювальної апаратури, що відповідала б санітарним нормам...;
Управління торгівлі і побутового обслуговування населення Одеської міської ради видають дозволи на розміщення об’єктів торгівлі, торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами, громадське харчування з цілодобовим режимом роботи, порушуючи нормативні акти, що забороняють підприємствам такої сфери роботу після 23 годин;
Адміністративної комісії Приморської районної адміністрації Одеського міськвиконкому не розробляють і не здійснюють заходів, спрямованих на попередження адміністративних правопорушень, виявлення і усунення причин та умов, що сприяють їх здійсненню з проблеми використання підприємствами громадського харчування й торгівлі звуковідтворювальної апаратури у заборонений час з 23.00 год. до 7.00 год. в районі Аркадії;
Одеського спеціалізованого науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту під час виконання замовлення НПКП «Екотехніка» з проведення акустичних досліджень і при оцінці можливого забруднення навколишнього середовища під час роботи нічних дискотек в районі Аркадії, перевірки додержання вимог санітарних норм щодо шумового чинника на території, що прилягає до розташованих в районі Аркадії житлових будинків, та розробки необхідних заходів щодо зниження шуму припускалися неточностей і численних суперечностей;
Керуючись ст. ст. 232—234, на підставі ст. 235 ГПК України, суд УХВАЛИВ:
1. Винести окрему ухвалу на адресу: (далі йде перелік названих установ і організацій. — Ред.).
2. Направити окрему ухвалу для прийняття відповідних заходів реагування на адресу посадових осіб: (далі йде перелік тих же установ і організацій. — Ред.). 
(З Окремої ухвали Приморського районного суду м. Одеси під головуванням Андреєва В. М. від 8 липня 2002 року).
* * *
З листа до редакції газети «Голос України» від 10 серпня 2002 року: «Незважаючи на судову заборону, розважальна діяльність і, відповідно, неконтрольоване використання музичної апаратури продовжується і сьогодні... Є закони, є органи, зобов’язані забезпечувати порядок і захищати права громадян. Чи виконують ці органи покладені на них обов’язки, чи відповідають їхні дії й бездіяльність забезпеченню виконання законів? Думаємо, що ні».
(Листа за дорученням загальних зборів членів кооперативів «Інженерів та наукових працівників» і «Медінжбудкооп» підписали О. Кукліна та Н. Шварц).