Три тижні зливових дощів у серпні помітно пригальмували збирання зернових на Буковині. Такої затяжної косовиці старожили не бачили вже давно — декотрі господарства домолочують хліба й понині. Водночас по області на круг вийшло з кожного гектара по 27,5 центнера збіжжя (на три центнери більше, ніж торік). Валовий збір, за попередніми даними, перевищить 250 тисяч тонн зерна. Тож сміливо можна сказати: Буковина буде з власним хлібом.

Нині вже визначилися рекордсмени жнив. Найвищу сходинку в області посіло агроформування імені Суворова Новоселицького району, яке зібрало по 62 центнери пшениці на круг. По 50 центнерів зібрали колективи селянських спілок «Мамаївська» та «Оршівська» Кіцманського району. До речі, ці господарства, де роблять ставку на інтенсивні технології вирощування зернових культур, домінували і торік. Непогані набутки й у фермерів регіону. Так, Микола Ткачук з Кіцманського району з кожного гектара одержав по 57 центнерів зернових.

Однак затримки із збиранням зумовили не лише зливи. Дався взнаки й брак належної збиральної техніки. Передбачалося, мали виручити машинно-тракторні станції, створені на базі колишньої сільгосптехніки. Та, на жаль, такі підрозділи поки що діють лише в трьох районах — Сторожинецькому, Вижницькому та Хотинському. Окрім того, довіри у селян МТС не зажили, не влаштовує хліборобів і ціна за послуги. Виправити ситуацію намагалися приватники — на Буковині є вже кілька механізованих загонів, укомплектованих сучасною збиральною технікою, придбаною підприємцями за власні кошти. На відміну від МТС тут у замовників беруть не гроші, а зерно. Водночас, як свідчить статистика, комбайнів у розпорядженні хліборобів нині не бракує. Їх в області налічується 819. Середнє навантаження на один агрегат — 126 гектарів. Біда в іншому — більшість цієї техніки дихає, як мовиться, на ладан. А коштів на придбання нових машин господарствам, тим паче фермерським, бракує.