Іскрометне літо минає, а багатомільйонна учнівська рать, яка відпочила і подорослішала рівно на навчальний рік, з нетерпінням чекає на малиновий дзвін заповітного дзвоника, що сповістить про початок трудових буднів. Невпізнанно змінилися не тільки учні, а й шкільні класи і студентські аудиторії.

Окрім Міносвіти, значних зусиль доклали до цього й народні обранці: хтось, за звичаєм, допоміг у своєму окрузі відремонтувати клас, де він навчався, а то й усю школу, подарував від трудів своїх комп’ютерний комплекс або комп’ютеризував клас. Та мало на що здатні народні обранці! Вже те добре, що, за даними Комітету виборців України, 80% народних депутатів-одномандатників вважали обов’язком з’явитися перед своїми виборцями. Щоб ті побачили їх у всій красі: на престижній іномарці та мало не у фраці. Ну справді-бо, не в косоворотці і постолах діставатися столиці, щоб провести особистий прийом.

Утім, поки 90% депутатів, які мають у своїх округах діючі приймальні, останніми днями стурбовані особистим прийомом, брифінгами та зустрічами зі ЗМІ з приводу майбутніх заяв і резолюцій, друга сесія Верховної Ради четвертого скликання невблаганно насувається. До неї залишилося зовсім мало — третього вересня пролунає дзвоник і для парламентаріїв.

Ось чого вони, мабуть, не чекали, то це подарунків для себе. Але, як з’ясувалося, про них потурбувалося керівництво парламенту на чолі зі спікером Володимиром Литвином та колеги-депутати, які не пішли у зв’язку з цим у законну відпустку. Йдеться про членів робочої групи із запровадження нової системи інформаційного забезпечення роботи парламенту під благозвучною назвою «Рада-3».

Якщо вже говорити про автоматизацію нелегкої депутатської праці, то, мабуть, треба сказати і про тих «рушіїв», котрі лише за 46 відпускних днів установили унікальну систему, яка практично не має аналогів у Європі.

У потрібному місці й у потрібний час зустрілися два інтелектуали, два досить відомих учених: розробник системи «Рада», член-кореспондент НАНУ Анатолій Морозов і перший заступник парламентського Комітету з питань транспорту, зв’язку і будівництва, член-кореспондент НАНУ Станіслав Довгий.

«Рада-3» стала блискучим продовженням їх 20-річної творчої наукової співпраці у сфері великомасштабних наукоємних проектів з питань адміністративного управління, екології, військової сфери.

А нині їх спільний проект — унікальна система для голосування «Рада-3» – дасть змогу збільшити швидкість (я вважаю, і якість) прийняття рішень та законів, у цілому оптимізує сам процес законотворчості.

Змінилися самі робочі місця в залі. Кожен депутат має тепер своє табло, а на пульті — абсолютно нові різнокольорові клавіші, як на світлофорі — зелена клавіша «за», жовта — «утримався» і червона — «проти».

Тепер головуючий особисто може вмикати депутатові мікрофон і таймер відліку часу його виступу. По закінченні мікрофон автоматично відключається.

Змінився і сам процес реєстрації. Так, уставивши свою картку в пульт (у будь-якому місці, де він є), увесь зал має змогу спостерігати на екрані привітання: «Шановний депутате, вас зареєстровано в системі «Рада-3». У будь-якому іншому випадку виникає такий напис: «Картка в системі не зареєстрована». Це означає, що законодавець немовби «випав» з процесу законотворчості.

Підтасувати або зманіпулювати голосами — неможливо. Ніхто не в змозі іззовні вкорінитися або втрутитися в систему. В режимі голосування, поки воно триває, всі інші функції депутатських пультів блоковано.

Ще однією особливістю «Ради-3» є доступ до довідкової системи ВР, отримання тієї чи тієї інформації на табло свого робочого місця.

...Цього дня раділи не тільки ті, кому пощастило взяти участь у тестуванні системи, а й самі розробники, чиєю працею було створено систему, і члени робочої групи, чиїми зусиллями «Рада-3» втілилася в життя і запрацювала.