На останньому засіданні кримського уряду було ухвалено рішення про позбавлення премій і надбавок низки міністрів і керівників регіонів, де є заборгованість у зарплатах.

Це борги минулих років, темпи погашення яких надто низькі. На сьогодні заборгованість працівникам соціально-економічної сфери становить 86,6 мільйона гривень, і навіть зросла на 3,9 млн. грн. порівняно з початком нинішнього року. І це незважаючи на вдалий курортний сезон. Нині кожен четвертий з працюючих кримчан потерпає від невчасної виплати зарплати, а в таких районах, як Красноперекопський, Джанкойський, Нижньогірський, Совєтський і Роздольненський платню вчасно не отримує кожен другий працівник.

Серед покараних гривнею — міністри промисловості, архітектури, палива й енергетики, міські голови Керчі, Сімферополя, Судака, Феодосії і Ялти, голови райдержадміністрацій Бахчисарайського, Красногвардійського, Красноперекопського, Сімферопольського і Чорноморського районів.

Не звиклі до критики на свою адресу високі посадові особи на це повідомлення міністра праці й соціального захисту Олексія Нестеренка, звісно, образилися, зіпсованого настрою не приховували і почали доводити, що вони «не мають повноважень, влади і важелів впливу на керівників підприємств».

Та перший заступник голови Ради міністрів АРК Анатолій Корнійчук, який вів засідання, відрізав: «Засобів впливу достатньо, була б бажання їх застосовувати. Що це за керівник, який не вміє впливати на ситуацію, що він робить, ким керує? Люди повинні отримувати зароблену за працю платню вчасно і в повному обсязі, а якщо цього не відбувається, отже, винна влада».

Тож відтепер і надалі доведеться деяким чиновникам автономії, бодай почасти, відчути на собі, що означає недоотримувати зарплату. А тим, хто не докладе зусиль і не вживе заходів, аби ліквідувати борги, доведеться не лише звикати до зменшення зарплати, а й навіть попрощатися зі своїми кріслами і шукати нових посад.

До речі, з’ясувалося також, що із заборгованістю вже майже покінчено в Алушті, успішно скорочують її ще у восьми містах і районах, до початку вересня борги повинні зменшитися ще на шість мільйонів.

Учасники засідання уряду автономії, розглянувши ще понад 20 питань, пов’язаних з діяльністю інших міністерств, зокрема, детально проаналізували і стан виконання власного рішення про заходи стратегії подолання бідності. Рада міністрів Криму констатувала, що, на жаль, і за цим показником півострів поки що на одному з останніх місць в Україні.

Проте загалом економічна ситуація тут починає поліпшуватися: енергійно й результативно пройшовши перші 100 днів своєї роботи, «команда Куніцина» серйозно налаштована покращити життя кримчан.