Чесно кажучи, досі журналісти мало сподівалися на чиюсь допомогу. Застаріле обладнання редакцій газет, журналів, друкарень і телерадіокомпаній, дорожнеча паперу і засобів зв’язку, недосконале законодавство —усе це та багато іншого призвело до того, що виживати засобам масової інформації стало важче. І часто-густо багатьом вдавалося утриматися на плаву, на жаль, за рахунок саме свободи слова.
Спробою виправити становище є проект державної програми «Журналіст», розроблений Держкомінформом України та Національною Спілкою журналістів.
— Цей документ визначає й конкретні заходи з матеріально-технічного забезпечення державних та комунальних ЗМІ, і джерела фінансування, — каже голова Держкомінформу Іван Чиж. — На колегії Держкомінформу проект програми затверджено. Отож зроблено реальний крок до виконання Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо безперешкодної діяльності засобів масової інформації, подальшого затвердження свободи слова в Україні». На 2004—2010 роки намічено конкретні заходи. Це й модернізація поліграфічного обладнання, комп’ютеризація редакцій державних і комунальних ЗМІ, соціальний захист журналістів, підвищення їх кваліфікації та підготовка кадрів.
Чудово було б, якби ці добрі наміри не залишилися тільки намірами. Бо журналістам відомо, як нестабільно фінансують видання. Так, бюджетну програму «Фінансова підтримка преси» станом на 27 серпня нинішнього року профінансовано лише на 18 відсотків. Із передбачених 945 тисяч гривень Держказначейство перерахувало тільки 170 тисяч гривень на підтримку багатостраждальної редакції газети «Кримська світлиця». Таких фактів на колегії наводилось багато. Держкомінформ намагається змінити ситуацію, скоординувавши зусилля самих журналістів, уряду, законодавців.
Вл. інф.