Треба вибиратися з чорного списку

Уряд не піде на секвестрування Державного бюджету цього року. Таку думку висловив в інтерв’ю УНІАН перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради Віктор Капустін.
За його словами, вихід із складної ситуації з виконання Держбюджету «буде знайдено в іншій площині», в тому числі і шляхом керованого збільшення темпу інфляції за рахунок грошової емісії.
Парламентарій також повідомив, що нині комітет розглядає більш як 70 законопроектів. 15 з них уже пройшли перше або друге читання. Депутат очікує, що до першого вересня число оформлених законодавчих ініціатив збільшиться до 115—120 (до комітету входить 25 народних депутатів).
За словами В. Капустіна, на вересень—жовтень планується повторне перше читання закону про оподаткування фізичних осіб, друге читання закону про оподаткування прибутку підприємств, а також розгляд законопроекту про цінні папери і фондову біржу.
Член фінансового комітету також повідомив, що зараз повним ходом іде доопрацювання закону про боротьбу з відмиванням грошей, який пройшов перше читання (винести його на розгляд парламенту можуть на початку вересня). Він нагадав, що крайній термін ухвалення цього закону — початок жовтня. Як повідомлялося раніше, Міжнародна група з розробки фінансових заходів для боротьби з відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом (FATF), 21 червня ухвалила рішення залишити Україну в чорному списку країн, які недостатньо борються з цим ганебним явищем. Наступне засідання FATF з перегляду списку відбудеться 6 жовтня.
Якщо уряд не зробить радикальних кроків для боротьби з відмиванням брудних грошей до осені, ця міжнародна структура може рекомендувати банкам розвинених країн відмовитися від обслуговування українських грошей і закрити кореспондентські рахунки українських банків в іноземних банках.
Водночас В. Капустін заявив про доцільність ухвалення закону про економічну амністію, яка передбачає безкарне повернення в Україну раніше виведених за рубіж капіталів, а також легалізацію коштів, що перебувають у тіньовому секторі.
Депутат каже, що більшість членів фінансового комітету підтримує пропозицію розробити такий законопроект і зв’язати його положення з положеннями закону про боротьбу з відмиванням брудних грошей, а також внести відповідні зміни до Кримінального кодексу.