Лідери Компартії, Соцпартії, блоку «Наша Україна» і блоку Юлії Тимошенко обговорили минулої п’ятниці деталі проведення акції протесту, запланованої на вересень. Під час зустрічі було обговорено деталі ініціювання питання про відставку Президента України та проведення дострокових виборів у країні. Про це агентству «Інтерфакс-Україна» повідомили у прес-службі «Нашої України».
За словами прес-секретаря лідера блоку «Наша Україна» Ірини Геращенко, під час наради лідерів «четвірки» обговорювано також проекти документів, що їх передбачено підготувати до акції протесту.
Учасники зустрічі говорили про потребу провести «конституційну реформу влади, котра стосується ліквідації безвідповідальної й незбалансованої влади», сказала І. Геращенко.
У зустрічі взяли участь лідери КПУ Петро Симоненко, СПУ Олександр Мороз, «Нашої України» Віктор Ющенко та БЮТ Юлія Тимошенко.
П. Симоненко в інтерв’ю агентству назвав «серйозним фактом» те, що лідери КПУ, СПУ, БЮТ і «Нашої України» зібралися для обговорення низки ініціатив, пов’язаних із проведенням акції протесту восени цього року. За його словами, обговорювано деталі проведення акції, а також деякі проекти документів, зокрема, політичної угоди між «четвіркою», звернення до народу України та звернення до Президента.
П. Симоненко також зазначив, що всі учасники зустрічі дійшли спільної думки щодо необхідності проведення конституційної реформи.
За словами лідера комуністів, попередню дату акції протесту намічено на середину вересня. Водночас він зазначив, що не обговорювали конкретніші строки й тривалість проведення акції.
П. Симоненко повідомив, що прийнято рішення провести цього тижня прес-конференцію, на якій буде представлено обговорювані під час зустрічі документи.
Водночас лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко відзначив потребу розширювати коло можливих учасників осінніх акцій протесту, доопрацювання документів акції, мотивації позиції учасників, формулювання вимог, а також «відповідальності за можливі провокації з боку ворогів демократії». Про це повідомила агентству «Інтерфакс-Україна» прес-секретар В. Ющенка Ірина Геращенко.
Обговорювано також питання про погодженість дій у Верховній Раді. Фракція «Наша Україна» запропонувала підписати усім учасникам зустрічі політичну угоду.