Авіація як чинник впливу на відносини між Москвою і Тбілісі
У ніч на минулу суботу російська авіація завдала бомбових ударів по території Грузії. Є загиблі та поранені. Всі вони — мирні жителі, громадяни Грузії і грузини за національністю. Бомбардуванню було піддано практично всю прикордонну з Росією грузинську територію, за винятком сепаратистських Абхазії та «Південної Осетії», окупованих, по суті, російськими збройними силами.
Обстріл грузинської території вели від чотирьох до десяти штурмовиків Су-25. Президент Едуард Шеварднадзе у зв’язку з цими подіями заявив журналістам, що « Росії час припинити полювати за грузинськими селами», і підкреслив: якщо президентові РФ не підкоряються його військові — це його проблема. Шеварднадзе назвав дії Росії стосовно Грузії обурливими: «Якщо це триватиме, то Грузія буде змушена використати всі засоби, щоб припинити такі бомбардування». Цікаво, що бомбування було здійснено напередодні введення в глиб Панкиської ущелини внутрішніх військ Грузії та початку другого етапу контртерористичної операції.
Тамаз ЛОМСАДЗЕ.
Тбілісі.
***
Настав трагічний час у відносинах між Грузією та Росією. Їх можна характеризувати термінами «військова напруженість», «розвідка боєм», «ескалація війни» тощо.
Офіційний Тбілісі шукає підтримки у США і знаходить її. Прес-секретар Білого дому Арі Флайшер заявив, що держсекретар Колін Пауелл у телефонній розмові з главою МЗС РФ Ігорем Івановим висловив невдоволення ситуацією на російсько-грузинському кордоні. Російські експерти натомість вважають, що США витісняють Росію з традиційних зон її впливу в СНД.
Лідери Грузії і РФ звинувачують один одного в підтримці тероризму, порушенні суверенітету та державних кордонів своїх країн. Грузинський парламент виступив із заявою з приводу бомбувань. Російські літаки, як вважають у Тбілісі, бомблять мирні села в Панкиській ущелині. Депутати зажадали негайного виведення всіх російських баз із території Грузії, виходу з СНД, відкликання грузинського посла з Москви.
Російський Генеральний штаб заперечує свою причетність до бомбардувань, висловлюючи водночас упевненість, що на території Грузії перебувають тисячі чеченських бойовиків. Кремль вустами міністра оборони Сергія Іванова категорично відкинув повідомлення про участь російської авіації в нальоті на Грузію і звинуватив грузинське керівництво в небажанні провести спільну контртерористичну операцію в Панкиській ущелині. Як вважають у Москві, Грузія не контролює ситуацію в цьому регіоні, що став «гніздом міжнародного тероризму». У відповідь Тбілісі ввів свої регулярні війська в ущелину для наведення там конституційного порядку. А реакція Москви на силову акцію грузинських військових більш ніж дивна. Офіційно московські політики та високопоставлені військові вітають рішучість Тбілісі покінчити з бандитами, але при цьому не забувають підкреслити, що «військ у Грузії недостатньо», щоб упоратися «з добре озброєними моджахедами».
Віктор ТИМОШЕНКО.
Москва.