Звернення Комісії у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років при Верховній Раді України до ветеранів підпільно-партизанського руху у роки Великої Вітчизняної війни
Шановні уславлені партизани і підпільники Великої Вітчизняної війни, учасники Європейського руху Опору!
Шановні співвітчизники!
22 вересня цього року буде вперше в Україні на державному рівні відзначатися День партизанської слави, встановлений Указом Президента України 30 жовтня 2001 року.
До відзначення Дня партизанської слави Президент України 18 червня 2002 року видав розпорядження, яким зобов’язав уряд України, державні адміністрації областей і міст, відповідні міністерства і комітети України забезпечити належну підготовку та відзначення 22 вересня 2002 року Дня партизанської слави, вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни та збереження героїчних традицій українського народу.
У зв’язку з цим Комісія у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 роках при Верховній Раді України закликає вас, бойові побратими, активно включитися у підготовку з відзначення нашого з вами свята — Дня партизанської слави, творцями якого є ви — колишні партизани і підпільники.
Уперше від початку підпільно-партизанського руху в Україні Президентом України Л. Кучмою дана найвища державна оцінка героїчного подвигу партизанів і підпільників України із захисту своєї Батьківщини від фашистських загарбників, великого внеску народних месників у нашу велику Перемогу над фашизмом у Великій Вітчизняній війні.
Указом Президента України про встановлення Дня партизанської слави відновлено історичну справедливість щодо широкої участі українського народу та народів інших республік колишнього Радянського Союзу в збройній визвольній боротьбі проти фашистської окупації.
А тому кожний із вас, що добровільно із зброєю в руках став на захист свого народу, своєї рідної землі від фашистського ката, пройшовши найтяжчі випробування в запеклих боях, заслуговує на найвищу оцінку й увагу з боку держави.
Комісія сподівається, що ви, бойові друзі, перемагаючи старість і недуги, знайдете у собі сили зустрітися один з одним, нашою молоддю, згадаєте про свою буремну молодість, надасте допомогу державним адміністраціям, ветеранським організаціям в підготовці та проведенні заходів з відзначення Дня партизанської слави.
На жаль, ще є громадяни нашої країни, які до цього часу не оформили документально свою участь у підпільно-партизанській боротьбі. Надайте їм допомогу в цьому питанні. Потрібно зробити все, щоб ніхто не був забутий і обійдений увагою з боку держави.
Ми також сподіваємося, що ви не стоятимете осторонь відновлення пам’ятників загиблим партизанам і підпільникам, відвідаєте і покладете квіти на їх могили, не обминете увагою вдів ваших загиблих бойових друзів.
Свято — День партизанської слави — не скінчиться у часі, доки ми з вами, молоде покоління зберігатимемо такі святі поняття, як Батьківщина, честь, обов’язок, пам’ять.
З повагою і надією, Василь КОНЬКОВ,голова Комісії у справах колишніх партизанів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. при Верховній Раді України.