Станіслав МАЛИШЕВ, будівельник:
1. Політикою я не займаюся. Моя справа сокира, фуганок і бензопила. Незважаючи на молодий вік, опанував «на зубок» професію будівельника. Це не означає, що можу лише столярувати. Якщо треба, беру до рук кельму й починаю мурувати стіни. Умію й штукатурити та облицьовувати стіни плиткою. В нинішніх умовах будівельник має володіти універсальними знаннями. Інакше опиниться на бобах. Коли наша бригада не мала роботи на Буковині, ми без діла не сиділи. Одні поїхали в Херсонську область, інші в Одеську. Дехто подався в далеке зарубіжжя. Попит на буковинських майстрів скрізь великий. Раніше за «бугор» нікого не пускали. Ми були відгороджені від світу «залізною завісою». Тому вважаю, що найбільшим здобутком нашої незалежності є зняття цих перепон. Держава може вважати себе цивілізованою лише тоді, коли не тримає кордони на замку й не відгороджується від світу «колючкою».
2. Особливих досягнень поки що не видно. На мою думку, потроху виходить із застою космічна галузь. Тут ми маємо потужний потенціал. Головне — розумно розпорядитися ним, показати світові товар лицем. Першого українського космонавта Леоніда Каденюка, до речі, уродженця нашого Хотинського району, вивів на навколоземну орбіту «човник» американського виробництва. Наступного астронавта треба випускати в політ на вітчизняному кораблі. Це одразу додало б нам міжнародного авторитету.
3. Оскільки я сільський мешканець, то знаю й настрої. Село вкрай незадоволене земельною реформою, вважає її поспішною, непродуманою. Паї людям роздали, а обробляти їх немає чим.
Сільськогосподарська техніка дорога й недоступна селянам. Тому багато моїх земляків цього року свої наділи не засівали. Тільки в нашому районі сотні гектарів добірного чорнозему облогують. Народ злий на уряд та владу. Про недолугу реформу складають жартівливі пісні й коломийки.
4. Нашій бригаді нині не до свята. Маємо гарячу роботу — беремо участь у підготовці міста Хотина до відзначення тисячоліття від дня його заснування. Урочистості відбудуться наприкінці вересня. З цієї нагоди очікується приїзд Президента України. Нам випало реставрувати старовинну Хотинську фортецю, під стінами якої запорозькі козаки під проводом гетьмана Сагайдачного спільно з польським військом розгромили полчища Османської імперії. Роботи ще багато. Тому працюємо без вихідних.
Записав Василь БАБУХ.
Чернівецька область.