Галина САЗОНЕНКО, директор Українського гуманітарного ліцею Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, кандидат педагогічних наук, заслужений учитель України:
1. Почала б зі слова надія. Надія на те, що можна працювати на рідній землі в ім’я своєї держави. Щоб усе, що робиться, було в ім’я людини — моєї мами, батька, і так має бути для кожного. Я народилася в Україні, і тому дуже хочеться, щоб вона стала незалежною практично. Тобто не просто офіційно проголошена незалежною, а й насправді була суверенною економічно, політично тощо. А нині ми ще не стали країною високого економічного розвитку і тому ще багато від чого залежні. Це також надія на розвиток особистості. Найбільші мої біль і тривога, що з України виїжджають розумні люди. Хочеться, щоб вони поверталися і жили в своїй рідній державі. А вона повинна все зробити для розвитку кожної людини.
2. По-перше, назвала б Конституцію, адже будь-яка правова держава без неї існувати не може. По-друге, це міжнародне визнання держави. Найбільшим досягненням вважаю те, що наголос робиться на розвиток і утвердження національної державницької ідеї.
3. Складно аналізувати помилки, бо нібито й дуже багато зроблено за цей час, але ми завжди відштовхувалися від конкретних ситуацій. Наприклад, є проблема в економіці. Ніхто не зважає на те, що розвиватиметься економіка в повному обсязі лише тоді, коли разом з нею розвиватимуться наука, освіта тощо. Найголовніше те, що немає цілісної науково обгрунтованої програми стратегічного розвитку держави. Це, на мою думку, дало б нам можливість досягти більшого успіху.
4. Готуватимуся до великої педагогічної ради, тема якої — педагогіка успіху. Хотіла б, щоб у нас були успішними абсолютно всі. Людина має зрозуміти, що її власний успіх — це крок і до успіху державного. Педрада проходитиме з 28 по 30 серпня і завершиться, як завжди, відвідуванням історичних місць України. Наприклад, позаминулого року ми були в Пирогові, минулого — в Каневі, цьогоріч поїдемо на Чернігівщину, місцями великого педагога Ушинського.
Безпосередньо в День незалежності побуваємо з дітьми у місцях, які стали для нас святинями, — Печерські пагорби, парк Слави, майдан Незалежності (щоправда, у зв’язку з реконструкцією я його вже не так люблю). А далі намагатимуся зробити все від мене залежне, щоб у новому навчальному році кожна дитина досягала конкретного успіху...
Записала Вікторія ЛИТВИН.