Міністр економіки та з питань європейської інтеграції Олександр Шлапак має прагматичний погляд на дефляційну картину на товарному ринку країни, обіцяючи, що ціни призупинять своє падіння вже у вересні.

Під час «гарячої лінії» у вівторок він підкреслив, що уряд не збирається відхилятися від консервативного сценарію, написаного у липні. За ним річний рівень інфляції становить 3,5%, зростання валового внутрішнього продукту — 4,8%, промислового виробництва — 5%, а реальної заробітної плати — 16,9%. Олександр Шлапак не приховує, що дефляція у 3,3% розвіється, як сон літньої ночі, від зростання індексу оптових цін виробників і невідворотного зростання восени тарифів на житлово-комунальні послуги в регіонах. З початку року вони вже зросли на 4%, але, на думку міністра, до січня наступного стрибнуть щонайменше на 10%! І найперше там, де витрати на виробництво і передачу енергоресурсів не відповідають їх собівартості. Ще б пак, ще місяць тому його відомство рекомендувало Нацкомісії з регулювання електроенергетики підняти тарифи на електроенергію на 17%.

Зростання монетарної бази Олександра Шлапака не лякає аніскільки. Економіка нині, вважає він, нагадує сухий грунт, що чекає кредитного зрошення. А коли було інакше? Зате тепер можна безболісно збільшувати в обігу грошову масу завдяки рефінансуванню банків для довгострокового кредитування інноваційних проектів. Про це Олександр Шлапак сказав майже одночасно з Прем’єр-міністром Анатолієм Кінахом, який перебував на той час у Черкасах — і це звучить як комплімент Національному банку за філігранну курсову політику, спрямовану на зміцнення гривні. Зараз гроші потрібні, як завжди, бо вже задекларована фінансова підтримка вугільної галузі і багато чого іншого, що здатне поламати навіть консервативний сценарій.