Сьогодні розпочинається триденний візит в Україну Голови Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації Сергія Миронова.
Напередодні цієї події Голова Верховної Ради України Володимир Литвин дав ексклюзивне інтерв’ю «Парламентській газеті» (видання Ради Федеральних зборів РФ). Характеризуючи сучасний стан двосторонніх міжпарламентських відносин, Володимир Литвин зазначив, що за умов толерантного підходу, підгрунтям якого є усвідомлення принципу взаємовигоди і рівності сторін, україно-російське співробітництво може набути рис взірцевих відносин.
Відповідаючи на питання про можливість певної уніфікації законодавчої бази обох країн, глава українського парламенту підкреслив: «Уніфікація законодавчої бази двох держав може бути доцільною в тих випадках, коли вона може позитивно вплинути насамперед на економічні зв’язки між державами і, що дуже важливо, жодною мірою не завадить економічним відносинам з третіми країнами. Саме в такому разі може йтися про уніфікацію. До того ж це не повинно бути «приладжуванням» одного законодавства до другого — це має бути обопільний процес, під час якого відбирається краще. За умов доброї волі і взаємопорозуміння шляхом переговорів можна досягти оптимального рішення з будь-яких питань. І такий досвід вже є в україно-російських відносинах».
Російські журналісти не оминули увагою й питання участі Верховної Ради України в роботі Міжпарламентської асамблеї СНД. «В цілому ми розглядаємо асамблею — і це бачення, до речі, не тільки наше особисте — як орган держав—учасниць СНД, який виконує консультативні функції, — наголосив Володимир Литвин. — І в цьому сенсі, ми впевнені, потенціал МПА ще далеко не вичерпаний».
Велику увагу в інтерв’ю було приділено відносинам з НАТО. Питання було поставлено так: «Відомо, що Росія і НАТО мають партнерські стосунки з окремих питань, що не змінює політичної ситуації в Європі і в світі. Чи має намір Україна йти на зближення з НАТО, аж до вступу в Північноатлантичний альянс?». На думку глави українського парламенту, партнерські відносини між Росією та альянсом позитивно впливають на загальну ситуацію, і Україна щиро зацікавлена в тому, щоб Росія досягла взаємопорозуміння з Північноатлантичним блоком з якомога більшої кількості питань. «Щодо намірів України стосовно НАТО, то наша країна, так само як і Росія, вже подолала певний шлях у розбудові партнерських стосунків з цією найавторитетнішою, і не тільки в Європі, організацією у сфері безпеки, — зазначив Володимир Литвин. — Досвід співробітництва з НАТО і сучасна міжнародна ситуація диктують необхідність подальшого поглиблення цих відносин». Абсолютно природно, продовжив думку глава українського парламенту, що такі рішення реалізуються не миттєво, адже вони мають отримати підтримку народу. «За даними останніх опитувань, — наголосив Володимир Литвин, — майже половина наших громадян позитивно ставиться до поступової інтеграції України в НАТО».