Нарешті Сумщина віджнивувала. Тільки де-не-де на півночі області ще домолочують останні снопи збіжжя нового врожаю.
Вродили тут цього року ранні зернові, либонь, як ніколи. На круг отримали по 28,8 центнера з гектара. Навіть у найбідніших районах, північних, середня врожайність пшениці сягнула за 20-центнерну позначку. Тож в області вже прикидають вагу цьогорічного короваю.
— Нинішній буде чи не найважчим за роки незалежності України, — переконаний радник голови Сумської облдержадміністрації з агропромислових питань Віталій Мірошник. — І важитиме не менш як півтора мільйона тонн.
Здавалося б, тільки радіти за працьовитих селян, за щедрість землі. Однак ні гучних оплесків, ні заздоровниць на адресу сільських героїв з приводу рекордного врожаю в регіоні не чути. Не світяться радістю й обличчя трудівників агрофірм «Вікторія», «Сейм», «1 Травня» та інших, де з кожного гектара в середньому намолочено 55 — 60 центнерів зерна. Сумний і цьогорічний рекордсмен — керівник ВАТ «Підліснівське» Сумського району Сергій Головач, яке засипало в засіки 13000 (!) тонн хліба.
— Виростили на свою голову, а тепер не знаємо, що з усім цим добром робити, — просвітив мене один з відповідальних працівників управління агропромислового комплексу. — Хоч у морі топи його. Дилери вже чатують, щоб забрати врожай задарма.
Ні відняти, ні додати до сказаного. Врожай рекордний, а прибутки вдвічі менші за торішні.
Пшениця йде з величезним скрипом, усього-на-всього за 330 — 340 гривень за тонну. За таких умов у кожному районі виживе не більше двох-трьох найсильніших господарів. Що чекає решту?
Врятували людей
За сімдесят років діяльності Сумської біофабрики її продукція стала відома в усьому світі. Вакцини проти сказу, сибірки, холери та інших небезпечних інфекційних захворювань врятували не один десяток чи навіть сотню мільйонів людей в Африці, Південній Америці та Азії...
Останніми роками на підприємстві освоєно виробництво кількох нових біопрепаратів. Зокрема, й двох різновидів діагностичного туберкуліну. До слова, саме виріб сумчан серед багатьох інших, в тому числі й іноземних, визнано переможцем у тендері на постачання під держзамовлення.
Якість, перевірена часом
За неповні вісім місяців колектив Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання імені Фрунзе виготовив продукції на півмільярда гривень. Вдалося це зробити завдяки модернізації виробництва та впровадженню сучасних технологій.
Потужні магістральні газоперекачувальні та компресорні станції, десятки видів центрифуг і насосів-гігантів добре знані за кордоном, повідомляє наш власний кореспондент Владислав ЖМУРКОВ.