Лише 62 відсотки озимих площ підготували до осіннього засіву господарства Криму. А подекуди до оранки та обробітку землі ще й не приступали. Тим часом сівбу, яка почнеться у вересні, через прогнозовані зливи, схоже, доведеться провести не за звичних 50, а вкластися в рекордні 30 днів. Це зазначали на республіканській нараді з підготовки і сівби озимих культур, яка відбулася в Красногвардійському районі. Її учасники, проаналізувавши підсумки жнив-2002, дійшли висновку: на півострові, навіть попри складні погодні умови, могли б отримати набагато кращий урожай.

Нині виправити ситуацію вкотре допоможе держбюджет. Однак надалі підприємства муситимуть оформляти страховки. Для цього з фонду вже виділено 30 мільйонів гривень — половину суми, необхідної для сівби. Решту господарства повинні забезпечити самі, продажем виробленої продукції.

Цьогоріч далися взнаки і якість агротехніки, і низький професійний рівень багатьох спеціалістів сільського господарства. Саме через безграмотність значної частини керівників сільгосппідприємств й відповідне господарювання на землі автономія опинилася серед відстаючих регіонів України з виробництва сільськогосподарської продукції. Адже більшість кримських господарств збирають на 20 відсотків менше зернових, ніж їх одеські й херсонські колеги.

Нині всі господарства Криму — в рівних умовах. Тож щедрість наступного врожаю покаже, хто як працює на землі. Крим не має права повторити помилки минулих жнив, наголосив прем’єр-міністр автономії Сергій Куніцин.

Крим.