У середині нинішнього пляжного сезону наші чиновники нарешті таки зробили два кроки в бік гуманізації вітчизняної туристичної сфери. По-перше, заборонили дерти з іноземців три шкури за готельні та інші послуги, а по-друге, подарували туристам можливість отримати українську візу просто в Сімферопольському аеропорту — протягом семи-восьми хвилин. Покажи разом із паспортом ваучер, турпутівку або підтвердження з готелю про оплату проживання — і 8-денна віза у тебе в кишені.
Ідею відкрити консульські пункти в Сімферопольському, Одеському аеропортах та Одеському морському порту скептики зустрічали стримано: мовляв, який це іноземець, котрий звик складати програму на уїк-енд за півроку наперед, помчить щодуху до Криму чи Одеси? Виявилося, що мислимо ми стереотипами і уявлення про «західний стиль відпочинку» маємо трохи лубочне. Найконсервативнішими виявилися одесити, які досі не спромоглися розпочати експеримент. А от кримчани вже можуть говорити про його перші результати.
У тутешньому аеропорту консульський пункт працює півтора місяця (урочисте відкриття відбулося 4 липня). Як повідомив начальник консульського пункту МЗС України в Сімферопольському аеропорту Олександр Вахрушев, за цей час тут видано 43 візи. Крім того, сюди звернулося ще 50 туристів, які планують відвідати Крим найближчим часом. На жаль, постанова Кабміну від 29.03.2002 р. обмежила перелік держав, громадяни яких можуть отримати таку візу, країнами ЄС, США, Канадою, Швейцарією та Японією. Водночас чимало бажаючих скористатися такою послугою телефонують з країн Балтії, Польщі й Туреччини.
Оформлення візи в аеропорту зекономить для любителів експромтів не лише гроші (коштує вона лише близько 30 доларів), а й час. Адже на оформлення української візи на території країни проживання треба убити два-три тижні.
Нині представництво МЗС України в Сімферополі та Рада Міністрів АРК готують пропозиції щодо розширення переліку країн та збільшення терміну такої візи до двох тижнів. Популярність нової послуги зростає, і в представництві МЗС упевнені, що витрати на облаштування консульського пункту (зокрема й 35 тисяч гривень, виділених урядом Криму) окупляться дуже швидко.