Завершилися Дні культури Шевченкового краю в Республіці Білорусь. Три дні мистецькі колективи Черкащини дарували сябрам пісні і танці Придніпров’я, захоплювали чудовими витворами народні майстри і самодіяльні художники.
В обласному центрі та в районах Брестської області з великим успіхом пройшли концерти Черкаського заслуженого державного українського народного хору. Білоруси стоячи слухали у виконанні славетного колективу Кобзаревий «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр широкий»...
Апофеозом свята стало відкриття у місті-герої Бресті погруддя Тараса Шевченка. Ця скульптура — подарунок братам-білорусам від черкащан, земляків видатного сина України, всіх слов’янських народів.
Краєзнавець — чемпіон Росії
Відомий в Україні науковець, засновник і директор Тальнівського музею історії хліборобства Вадим Мицик, незважаючи на свій поважний вік, захоплюється легкою атлетикою. Він — багаторазовий чемпіон Києва і України з бігу на довгі дистанції, а також з бігу з перепонами.
Цього літа спортсмен узяв участь у відкритому чемпіонаті Росії для ветеранів і завоював одну золоту та дві срібні медалі.
Московські «Лужники», де проходили змагання, захоплено вітали сивовусого козака з України, котрий дав фору маститим російським суперникам у фіналі бігу на 400 метрів і став чемпіоном Росії.
Убивця-електросторож
У селі Леваді Тальнівського району 21-річний власник автомобіля Віталій С. встановив біля свого гаража електросторож. Тобто його власність постійно перебувала під напругою струму.
Сільські діти, які гралися поблизу гаража, не раз скаржилися своїм батькам, що їх «легенько» б’є струмом. Батьки вимагали від Віталія прибрати електросторож. Та той лише відмахувався від односельців.
Розв’язка настала трагічна. Від ураження електрострумом загинула семирічна дівчинка. Підозрюваного у її смерті затримано. Прокуратура порушила проти нього кримінальну справу.
На базарі, на риночку
Два пограбування, 14 злочинів, пов’язаних з наркобізнесом, 20 крадіжок, 308 адмінпорушень виявили під час проведення спецоперації «Ринок» працівники правоохоронних органів області.
Крім того, міліціонери по гарячих слідах розкрили 45 злочинів і виявили 47 осіб, причетних до їх скоєння. Вилучено дві одиниці вогнепальної зброї, 42 набої, 7 кілограмів наркосировини.
Столиця Трипілля — Тальне
На базі державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» відбулася міжнародна наукова конференція, в якій взяли участь дослідники стародавньої історії Європи з України, Росії, Польщі, Словаччини, Югославії, Ізраїлю, Франції.
Гості ознайомилися з 11 поселеннями найдавніших хліборобів і ремісників Старого Світу, розташованих на двох тисячах гектарів землі у Звенигородському, Тальнівському та Уманському районах.
На конференції вирішено створити музей трипільської культури просто неба. Знахідки археологів експонуватимуть у пам`ятці архітектури — старовинному замку графа Шувалова, який зберігся до нашого часу в містечку Тальне.