Сьогодні угорці святкують День Святого Іштвана, засновника угорської держави. Свято цього разу проходить за дещо скороченою програмою. 
Напередодні в розмові з кореспондентом «ГУ» прес-аташе українського посольства в Будапешті Микола Держалюк спростував чутки про те, що через повінь урочистості не відбудуться. Як пояснив Микола Степанович, через високий рівень води в Дунаї скасували лише ті заходи, які мали проводитися на воді та поблизу неї. На жаль, у цей перелік потрапив і традиційний святковий салют, але будапештці сподіваються, що з огляду на обставини Святий Іштван на них не образиться.
У ніч з неділі на понеділок, 19 серпня, рівень Дунаю в столиці Угорщини піднявся до рекордної дев’ятиметрової позначки. За словами Миколи Держалюка, нині він стабілізувався, тож є надія, що збитки від стихії у цій країні будуть мінімальні. Зараз в угорській столиці функціонують мости і метро. Всі комунальні служби працюють нормально.
У неділю відбулося надзвичайне засідання уряду, на якому прийнято рішення виділити на боротьбу з повінню 2,7 млрд. форинтів (близько 10,8 млн. доларів). Поки що угорці обходяться власними коштами і силами. Нині майже 20 тисяч осіб, з яких 13 тисяч —добровольці, працюють над укріпленням дунайських берегів. З північних районів Будапешта було евакуйовано близько двох тисяч мешканців. Усім, хто зазнав через стихію збитків, уряд пообіцяв їх відшкодувати вже до кінця вересня.
Згідно з прогнозами, за день-два вода почне спадати, але разом із нею не зникнуть усі проблеми, які вона принесла. Прем’єр-міністр Угорщини має намір звернутися до глав країн Дунайського та Тисанського басейнів із проханням прискорити розробку Міжнародної програми боротьби проти природних катастроф, щоб спільно протистояти стихії.