Кілька регіонів Східної і Південної Німеччини, а також деякі райони землі Баварія протягом минулого тижня просто заливало. Рясні зливи спричинили повінь, яку в Німеччині називають повінню століття.
Річка Ельба вийшла з берегів і покотила свої хвилі вулицями Дрездена. У Біттерфельді бурхливі потоки прорвали греблю і ринули в місто, в Дессау і Торгау з-під води визирають лише верхні поверхи і дахи будівель. Численні села опинилися під водою. Евакуйовано десятки тисяч людей, деякі населені пункти залишили всі мешканці.
Особливо складна ситуація у Дрездені. Рівень води в Ельбі в цьому місті сягнув позначки 9 метрів 40 сантиметрів. Зазвичай він перебуває на рівні двох метрів. Востаннє така сильна повінь у цих краях була 157 років тому, коли вода піднялася до позначки 8 метрів 77 сантиметрів. Постраждала історична частина міста. Вода проникла у підвальні приміщення і перші поверхи пам’яток архітектури — уславленої Дрезденської галереї, оперного театру та церкви Фрауенкірхе, багатьох інших старовинних будівель. Зовсім недавно на їх реставрацію і ремонт було витрачено величезні кошти. І федеральна, й місцева влада зробили все можливе, щоб врятувати цінності: було вивезено архіви й документи, винесено із сховищ, які зазвичай розташовані у підвальних приміщеннях, твори мистецтва. Мільйони мішків з піском покладено у загороджувальні вали. Та багато старовинних будинків, що простояли стільки часу у воді, вважають фахівці, врятувати не вдасться.
Уряд Німеччини оприлюднив перші дані про завдані стихією збитки. Вони обчислюються мільярдами євро. Особливо потерпіли регіони Східної Німеччини. Як заявив канцлер Герхард Шрьодер, тут ідеться вже не про допомогу їм, а про їх відродження. Жертвами повені стали понад чотири мільйони громадян, десятеро загинули. Багато хто з людей втратив геть усе: їхнє житло стихія забрала у них на очах. Величезних збитків завдано сільському господарству, адже вода накрила лани з незібраним урожаєм. Не позаздриш і представникам малого бізнесу. Адже в Німеччині маленькі крамнички, піцерії, кав’ярні, бари розташовані переважно в підвальних приміщеннях або на першому поверсі будинків. Усе це опинилося під водою.
З перших же годин, коли стало зрозуміло, що без наслідків не обійтися, було організовано евакуацію громадян. Дехто з них, особливо люди похилого віку, не бажали залишати своє житло. Тоді Міністерство внутрішніх справ оголосило про примусову евакуацію. Солдати бундесверу, а всього їх було задіяно в операції з боротьби зі стихією 19 тисяч, обіцяли найупертіших нести в машини на руках. Особливу увагу було приділено будинкам престарілих та лікарням, пацієнтів яких переселено до безпечних районів. Сотні тисяч добровольців цілодобово укладають загороджувальні вали з мішків з піском.
Чітко і організовано працюють усі комунальні служби і поліція. Адже протягом кількох днів у районах повені, де вода змішалася з брудом і вмістом каналізації, пити її можна було тільки з пляшок. І нема нарікань, що її не вистачає. За час повені у потерпілих районах не сталося жодної пожежі. І хоча в затоплених районах квартири залишилися без господарів і проникнути в них було неважко, не зафіксовано жодної крадіжки.
Уряд Німеччини вже на другий день повені створив фонд негайної допомоги потерпілим, виділивши для того 100 мільйонів євро — по 500 євро на душу, які було одразу вручено жертвам стихії. Німецьке телебачення організувало телемарафон, який зібрав для потерпілих 10 мільйонів євро. Пожертви зробив німецький Червоний Хрест, церква, банки і підприємства, багато хто з громадян. Часопис «Штерн» пообіцяв перерахувати для потерпілих по одному євро з кожного проданого примірника. Кілька політичних партій запропонували створити фонд «Центр повеней», куди кожний платник податків в обов’язковому порядку має внести 10—15 євро. Уряд оголосив також про зниження податків для потерпілих від повені та особливу допомогу малому бізнесу. Але руйнування та економічні збитки такі великі, що міністр економіки Німеччини звернувся до Європейського союзу по фінансову допомогу.
Минулої неділі на запрошення Герхарда Шрьодера в Берліні відбулася конференція глав урядів і міністрів закордонних справ потерпілих країн — Чехії, Словаччини, Австрії та Німеччини, за участю президента Європейської комісії Романо Проді. Обговорювано фінансові проблеми, що постали внаслідок повені. Романо Проді заявив, що Європейський союз не залишить потерпілі країни без допомоги. Кошти буде виділено зі структурних фондів, іще не задіяних у проектах. І хоча цифри не оприлюднено, сума, як гадають, буде чимала. Герхард Шрьодер заявив, що прийнято також рішення про створення спеціального фонду ЄС для допомоги потерпілим від стихії в майбутньому.
На час підготовки цього матеріалу в деяких районах повені, зокрема у Дрездені, становище поліпшилось, рівень води, хоч і потроху, але знижується. Та в багатьох місцях ситуація все ще загрозлива, евакуація громадян із небезпечних районів триває. А синоптики знову прогнозують дощі і зливи. Мало того, до повені мають бути готові деякі північно-західні райони Німеччини, зокрема Гамбург.
...Німецьке телебачення майже цілодобово транслює репортажі з потерпілих від повені районів, показують зруйновані житлові будинки і адміністративні споруди, мости, автомагістралі, вивернуту бруківку, покриття вулиць, залізничні колії. Ці області нині практично відрізані від світу. Товстий шар бруду та мулу на мостових, у підвалах і перших поверхах будівель там, де вода спала. І їх треба прибирати негайно — поки не затужавіло. Пошкоджені меблі і начиння складають на хідниках. Їх також треба вивозити. Багато які будівлі, хоча і встояли, але вже непридатні для використання. Люди, розповідаючи про пережите й побачене, плачуть: адже втрачено нажите й зароблене кількома поколіннями. Та ніхто з них не сумнівається, що допомогу буде надано, що їм не доведеться розв’язувати посталі фінансові проблеми самотужки.