На парламентські вибори, що відбудуться 5 жовтня, ЦВК Латвії затвердила списки кандидатів від 20 партій. На кожне крісло претендують по 10 кандидатів. Кількох осіб зі списку викреслили. Серед них і депутат нинішнього Сейму, лідер однієї із соціал-демократичних партій Яніс Адамсонс.
Колишній капітан прикордонного судна на Далекому Сході обурений:
— Я був главою штабу збройних сил, міністром внутрішніх справ, мене обирали до парламенту, і ні в кого не виникало жодних запитань!..
Запитання виникли, коли Я. Адамсонс почав працювати в парламентських комісіях з розслідування розкрадань 3 мільйонів латів (5 млн. доларів) у держпідприємстві «Латвенерго» та причетності відомих у суспільстві осіб до розбещення неповнолітніх.
Перша справа передана до суду чотири роки тому, проте дату слухань ще не призначено. Друга —закінчилася порушенням кримінальної справи проти самого голови комісії Я. Адамсонса. Екс-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ і глава служби держдоходів визнали висновки комісії про їх причетність до педофілії наклепом і подали позови до суду. Слухання також поки що не відбулися.
Паралельно було подано заяву щодо порушення закону під час обрання Я. Адамсонса до Сейму. Адже прикордонні війська, в яких служив «капітан Акула» (таке прізвисько дали йому далекосхідні контрабандисти), формально підпорядковувалися Комітету держбезпеки. А закон забороняє обирати до парламенту агентів іноземних спецслужб.
Суд констатував лише те, чого «Акула» ніколи не заперечував: «Яніс Адамсонс служив у прикордонних військах КДБ СРСР». Тоді депутати Народної партії, яку очолює екс-прем’єр, обвинувачений у педофілії, внесли до парламенту пропозицію про позбавлення депутатського мандата «агента Москви». Пропозиція не пройшла.
Після виключення Я. Адамсонса з виборчих списків майбутніх виборів виникла колізія: депутатом нового Сейму йому бути не можна, а нинішнього — можна.
Але не такий Я. Адамсонс, щоб здаватися без бою. Він подав до суду позов про незаконність виключення свого імені зі списків. А якщо всі судові інстанції відхиляють його, надійде звернення до суду з прав людини у Страсбурзі. Цікавим буде процес, в якому колишній міністр внутрішніх справ доводитиме, що він не агент іноземної держави...
Усі розуміють, що Феміда працює повільно й навряд чи до 5 жовтня рішення винесе навіть латвійський суд. У такому разі після перемоги в Страсбурзі Я. Адамсонс має намір вимагати скасування результатів виборів до Сейму.
Він вважає, що замовником його усунення з політичного життя є правляча коаліція: «Я багатьом наступив на мозоль і тоді, коли був міністром МВС, і тепер, коли «солнцевське угруповання» всіма силами намагається легалізувати свої гроші та майно в Латвії».
Рига.