Футбол. Після виснажливого поєдинку з клубом «Левський» у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів в аеропорту столиці Болгарії журналісти змогли спокійно поспілкуватися з президентом ФК «Динамо» (Київ) Ігорем Суркісом. Був серед них і спеціальний кореспондент «Голосу України».
— Для мене як для президента клубу, так само як і для Олексія Михайличенка як головного тренера, ці змагання Ліги чемпіонів — дебют, — почав розмову Ігор Михайлович. — Тому я переживав як ніколи. Сказати, що я задоволений результатом, — мало. Я —щасливий. У роздягальні після матчу я подякував хлопцям передусім за виявлений ними характер. Не можна сказати, що наша команда грала красиво, комбінаційно, а ось волю до перемоги продемонструвала. Сьогодні це була команда, яка відроджується і, сподіваюся, виступатиме в Лізі чемпіонів.
Ми виграли у надважкій боротьбі. Ви чудово розумієте: коли зі складу випадають відразу шість провідних виконавців, то кого б ти не придбав, що б не робив, ця команда все одно приречена швидше на поразку. Але у нас амбіційні футболісти. Перед грою я їм сказав: «У вас є шанс виявити себе з найкращого боку». Цим шансом багато хто з них скористався.
— Либонь, боротьба за хорватського захисника Горана Саблича була жорсткою?
— Вона була просто виснажливою. Я не перебільшую, але придбання Саблича стало найважчим з точки зору досягнення позитивного розв’язання цього питання в історії трансферної політики нашого клубу. Річ навіть не в трансферній ціні на цього футболіста (а вона поки що найвища в історії київського «Динамо»). Гроші в цій ситуації не грали вирішальної ролі. Нам треба терміново вирішувати проблеми, що несподівано постали в команді внаслідок травм провідних виконавців.
Справді, на Саблича претендувало багато іменитих клубів, зокрема італійських. Скажімо, скаути «Мілана», які свого часу організували перехід до цього клубу Андрія Шевченка, переконували керівництво, що хорват — це саме той гравець, котрий конче потрібний «Мілану»...
У якийсь момент нашого спілкування з цим футболістом мені вдалося переконати його в тому, що наш клуб — саме той, який дасть йому велике майбутнє у футболі.
— Мабуть, на цьому трансферні потуги «Динамо» не припиняться?
— Звичайно. Наш клуб виступив з ініціативою продовжити заявочний термін футболістів до 31 серпня і виклав її ФФУ і ПФЛ. Природно, що не сидітимемо склавши руки, а намагатимемося посилити команду за рахунок придбання нових гравців. Адже самовіддача і самовідданість футболістів, без сумніву, — дуже важливі складові. Але ще потрібні клас і висока виконавська майстерність.
— Коли можна сподіватися на повернення Белькевича?
— Валентин дуже багато важить для нашої команди. Під час літнього міжсезоння з пропозиціями про його придбання до нас зверталися багато клубів, зокрема донецький «Шахтар». Але ми навіть не розглядали питання про можливий продаж Белькевича. На жаль, травма, якої зазнав Валентин у матчі із запорізьким «Металургом», виявилася серйозною. Футболісту зроблено операцію. І, як пообіцяв мені бельгійський професор, Белькевич повернеться на футбольне поле не раніш як за півтора-два місяці.
— У «Динамо» тепер дуже щільний змагальний графік. Чи не боїтесь, що футболісти його не витримають?
— Хотів би звернути вашу увагу на далекоглядність Михайличенка. У заявці на матч з «Левським» значилися 17-річні Артем Мілевський і Олександр Алієв. Тренер свідомо розширює список гравців, які згодом можуть влитися до команди. Ці хлопці, а ще й Андрій Воробей, пройшли відмінну школу тренера Павла Яковенка у нашій футбольній академії. Вони по-доброму амбіційні і певною мірою здатні посилити гру команди. Надалі в окремих матчах їх залучатимуть до основного складу.
Софія—Київ.