Звертаємося до вас по допомогу, бо вкрай занепокоєні та перелякані обставинами, що склалися на прилеглій до села території.
У нас налічується понад три тисячі дворів, село розташоване за кілька кілометрів від Канівського водосховища, поруч великий ліс. Є в селі середня школа, дедалі більше молоді залишається тут жити і працювати. І чималу роль у виборі молоді відігравала наявність мальовничих куточків рідної природи. Навколишні ліси давно стали місцем відпочинку також багатьох киян та туристів з інших регіонів України.
На жаль, протягом кількох останніх місяців невідомими нам організаціями або особами вжито заходів стосовно закриття доступу до лісу та узбережжя Канівського водосховища. Ніяких офіційних роз’яснень не було зроблено. Всі дороги та стежки, що ведуть із села і навколишніх ланів до лісу та водосховища, перекопані траншеями та закриті шлагбаумами аж до території Черкаської області. Кажуть, що ліс буде обгороджено сіткою з колючим дротом. Село, таким чином, опинилося в повній ізоляції від прохолоди лісу та можливості відпочинку на воді. Адже крім Канівського водосховища поруч ніяких водойм немає, як немає й іншого лісу на відстані багатьох кілометрів.
Найбільш обурює те, що ліс та узбережжя охороняють від людей, що хотіли б відпочити на воді або в тіні лісу, озброєні бійці спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ, які на джипах патрулюють територію, в грубій формі женуть людей з лісу та залякують. Дійшло до того, що навіть дітей, які на велосипедах дістаються до пляжу, виганяє міліція з попередженнями, щоб навіть ногою не ступали до лісу та узбережжя.
Люди вкрай налякані тим, що в разі порушення «кордону» до них застосують зброю.
Нагадаємо, що згідно зі статтею 13 Конституції України «земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами права власності народу відповідно до закону». Нас відсторонили навіть від такого безболісного для природи її використання, як збирання ягід та грибів. Зате величезні вантажівки вивозять ліс у невідомому напрямку.
Ми є часткою українського народу, тому вимагаємо відновити наше право користуватися природними ресурсами — лісом та водою.
Мешканці села Хоцьки Переяслав-Хмельницького району Київської області (всього 66 підписів).