Протягом цього року в Україні сталося 35 482 пожежі, якими завдано матеріальних збитків на суму понад 220 млн. грн. Але пожежі завдають не лише матеріальної шкоди — на них гинуть люди. За вказаний період у вогні загинуло 1808 осіб, у тому числі 85 дітей. У сільській місцевості зареєстровано 11 119 пожеж, на яких загинуло 746 осіб. Під час збирання врожаю 2002 року сталося 8 пожеж, внаслідок чого вогнем знищено 30,5 га зернових культур. Загальні втрати — 29,715 тис. грн.

Державний департамент пожежної безпеки МВС України повідомляє, що склалася надзвичайна ситуація, пов`язана зі спаленням стерні на полях. Лише в Донецькій області через це на полі сільськогосподарського товариства (СГТ) «Червоне» Червоноармійського району вогонь перекинувся на поле СГТ «Перемога» сусіднього району і знищив шість га ячменю на корені. З початку жнивної кампанії допущено 26 випадків спалення стерні та пожнивних залишків на загальній площі 600 га в сільгосппідприємствах Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Харківської та Черкаської областей. За цими фактами 22 посадові особи різного рівня притягнуті до відповідальності.
Різко підвищилася пожежна небезпека в лісостеповій зоні України, де пожежами охоплені значні площі торф’яників. Зокрема, в Київській, Рівненській та Черкаській областях, де ще горять десятки гектарів торфополів.
Незважаючи на заходи, що вживаються пожежною охороною, проблема пожежної безпеки залишається актуальною.
У зв’язку з цим Державний департамент пожежної безпеки МВС України звертається до керівників міністерств, відомств, органів влади, підприємств та установ, усіх громадян: дотримуйтеся Правил пожежної безпеки, якими забороняється у період збирання врожаю спалювати стерню та пожнивні залишки. Перебуваючи поблизу хлібних ланів, у полях, лісах, зонах відпочинку, не розпалюйте багаття, будьте вкрай обережні у поводженні з вогнем і легкозаймистими речовинами.
Бережіть національне багатство України, своє життя і майно від вогню.
Державний департамент пожежної безпеки МВС України.