Міжнародна організація «Фрідом хаус» (Дім свободи) оприлюднила традиційний щорічний звіт про розвиток посткомуністичних держав. Хоч як сумно, проте, як випливає з документа, за останній рік індекс «демократизації» України знижувався. Тепер він становить 4,69 (у шкалі 1—7, де одиниці відповідає найкращий рівень, а сімці — найгірший). Для порівняння: у Польщі цей показник 1,5, а в Таджикистану — 5,5. Загалом показник України — найнижчий з усіх країн 
Навіть у донедавна вочевидь проблемних країн рейтинг солідніший: Албанії — 3,94; Болгарії — 3,0; Хорватії — 3,25; Югославії — 3,63. Краща, ніж в Україні, ситуація з демократією також у Молдові (4,19), Грузії (4,44) та Боснії (4,56). Щоправда, можемо втішатися (якщо це втішить) тим, що індекс України солідніший, коли порівнювати із сусідами та окремими стратегічними партнерами: Білорусь (6,56), Узбекистан (6,56) та Туркменія (6,94) посідають останні три позиції в дослідженні Freedom House. Випередили ми й Росію (4,81).
Загалом індекс демократизації обчислюється як середнє між показниками політичного процесу, розвитку громадянського суспільства, незалежної преси та державного управління. І якщо порівняти показник Україні лише в позиції вільної преси (5,5), то картина вийде ще сумнішою. Недалеко стоять Казахстан (5,75) та Азербайджан (6,0). І абсолютний збіг в індексі свободи слова — в України та Росії.
Президент Freedom House Адріян Каратницький падіння індексу демократизації в Україні в інтерв’ю радіо «Свобода» пояснив так: «Політики, державні діячі, люди, які займають ключові позиції у виконавчій гілці влади і пов’язані з економічними інтересами, працюють для своїх окремих груп, а не для блага широких кіл. Це пов’язане з концентрацією ЗМІ в дуже вузьких колах і це визначає державний сектор і напівдержавний сектор політично-фінансових угруповань, котрі інколи називаються політичними партіями, але представляють кола вузьких економічних інтересів...»
Ще одна сфера, яку досліджував Freedom House, —дотримання верховенства права. Тут в України теж невелике «збільшення» рейтингу — з 5,25 до 5,38. Як на диво, і в цьому розділі показники Києва і Москви ідентичні. Індекс 5,38 також отримали Боснія та Вірменія. Зате в розділі «корупція» — одній зі складових рейтингу «дотримання верховенства права» — ми перебуваємо в «соліднішій» компанії. Шість (за семибальною шкалою) отримали, крім України, ще Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан і все та ж Росія (воістину — зусібіч стратегічний партнер!).
Немає втішних новин для України й у сфері «економічної лібералізації». Рейтинг України знизився з 4,33 (за уряду Ющенка) до 4,42 (за чинного уряду). Тішить тільки солідний склад товаришів по нещастю: Азербайджан — 4,42; Казахстан — 4,25; Македонія —4,67; Молдова — 4,25; Югославія — 5,0. А от Росію путінські реформи вивели на показник 3,92. У Грузії він — 3,75, у Хорватії — 3,5.