За кілька років, а точніше в лютому 2004-го, Закарпаття прийматиме учасників зимових Міжнародних спортивних ігор школярів. Понад півтори тисячі юних спортсменів з різних країн змагатимуться в п’яти видах спорту: лижні перегони, слалом, сноуборд, паралельний слалом, фристайл. Не випадково було обрано і базу туристичного комплексу «Синяк», що під Мукачевом. Адже тут на схилах сніг лежить майже до кінця квітня. Схоже, не буде проблем і з фінансуванням.
А загалом такі змагання проводяться з 1968 року. Ініціатором Міжнародних спортивних ігор школярів став шкільний учитель із Словенії Метод Клеменс. Він вважав, що школярам різних країн просто вкрай необхідно спілкуватися. І несправедливо те, що брати участь у міжнародних змаганнях мали право лише професіональні спортсмени з юніорських збірних країн.
До слова, в цьому й відмінність ігор школярів від інших міжнародних спортивних змагань. Адже тут виборюють нагороди не збірні країн, а збірні міст.
Ця ідея знайшла підтримку і в Міжнародному олімпійському комітеті, який узяв ці змагання під свою егіду.
Проводяться вони щороку. До 1994-го, щоправда, були лише літніми. Є і Асоціація міжнародних спортивних ігор школярів, до якої входять сотні міст із 43 країн Європи, Америки, Азії. На жаль, з України поки що лише Ужгород є членом цієї Асоціації. І місто над Ужем уже приймало такі змагання. Щоправда, було це ще 1990 року.
Як сподіваються в Мукачевому, ігри не лише залучатимуть українських школярів до міжнародного спортивного руху, а й дадуть істотний поштовх розвитку шкільного спорту. Вони також підвищать міжнародний авторитет України.