І політики, й економісти переконані: нинішній податковий тягар заважає подальшому нормальному розвитку української економіки, змушує багатьох підприємців ховати свої прибутки в «тінь». Особливо з огляду на фактичний податковий грабунок фізичних осіб. Мову про це ведуть давно. Але поки що без особливого успіху. І все-таки є сподівання, що найближчим часом цей камінь буде зрушено з місця.
Зокрема, як повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради, Комітет ВР з питань бюджету вже у вересні винесе на розгляд народних депутатів законопроект «Про податок на фізичних осіб». Окрім того, водночас слухатимуть проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань оподаткування».
Проте це лише перші кроки. Бо вже в жовтні на суд депутатського корпусу комітет планує винести остаточний варіант проекту Податкового кодексу.
Більшість законопроектів, які нині готуються у Комітеті Верховної Ради з питань бюджету, спрямовано на поліпшення добробуту наших співвітчизників. Адже в листопаді друга сесія парламенту розгляне законопроект про збільшення неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. У центрі уваги народних обранців будуть також законопроекти про механізми кредитування і фізичних, і юридичних осіб.
Паралельно триватиме робота і над законопроектами з оздоровлення економіки, виведення її з «тіні» на громадське світло. Вже у вересні слухатиметься проект закону «Про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом». Щоправда, згодом народним депутатам комітет хоче запропонувати законопроект про економічну амністію.
Протягом другої сесії Комітет Верховної Ради з питань бюджету планує винести на розгляд парламенту близько 50 законопроектів.