На розгляді парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією перебуває три прийняті Верховною Радою закони, які Президент України Леонід Кучма не зважив за потрібне підписувати і повернув законодавцям зі своїми пропозиціями. Один з них — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (зініційований Юрієм Кармазіним), як мовиться, уже з бородою, адже парламент прийняв його вдруге два роки тому з урахуванням пропозицій глави держави, але знову Президент його не підписав.
Не менших випробовувань зазнав і схвалений цим комітетом ВР минулого скликання законопроект Сергія Головатого «Про спеціального прокурора і спеціальні слідчі комісії». Прийнятий у квітні минулого року закон наштовхнувся на президентське вето, довкола документа зламано чимало списів — опозиційно налаштовані до глави держави фракції вбачають у цьому спроби створення перепон для реалізації їхнього права на здійснення процедури імпічменту Президента.
Як відомо, днями Леонід Кучма підписав розроблений урядом і почасти скоригований комітетом закон про внесення змін до другої статті Закону «Про боротьбу з корупцією», який дозволяє вести боротьбу з цим злом серед посадових осіб органів самоврядування. Крига скресає?
Певною особливістю нинішнього законодавчого процесу комітету Володимира Стретовича можна вважати роботу над документами, що стосуються превентивних фінансово-економічних заходів подолання злочинності і корупції. Зокрема опрацювання законопроектів Юрія Кармазіна про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, та Віктора Медведчука про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, і їх витратами. Другий документ прийнято у першому читанні ще торік і з ним комітет мусить визначатися якнайшвидше.
До цього переліку, за словами завідувача секретаріату комітету Миколи Хомича, додаються й інші. Щойно комітет отримав урядовий законопроект про боротьбу з економічною злочинністю, не менше доведеться попітніти над проектом непростого закону про економічну амністію тощо. А загалом, як вказано у довідці головного організаційного управління, до переліку питань порядку денного другої сесії ВР від комітету включено п`ять питань. У порівнянні з деякими іншими комітетами —цифра невелика, але не це визначальне. Пильна увага виконавчої влади, зокрема глави держави, до законодавчих ініціатив парламентаріїв-антикорупціонерів — тому доказ.