Маунтбайк, що дослівно перекладається як гірський велосипед, — досить молодий вид спорту. 1996 року його було включено до Олімпійських ігор, однак в Україні як офіційний вид спорту він з’явився лише у 1998-му.

Але вже нині можна сказати, що не за горами той час, коли українці змагатимуться нарівні з родоначальниками цього спорту. Приклад того — чемпіонат Європи з маунтбайку, котрий проходив з 1 по 4 серпня у Швейцарії.
332 спортсмени з 26 країн. У цій когорті були й шість українців. Особливості гонки в тому, що потрібно мати гарну стартову позицію, яка залежить від світового особистого рейтингу спортсмена. 100 метрів завдовжки і шість — завширшки. Саме така стартова позиція. Згодом траса звужується до одного метра. Тож спортсмену досить важко обігнати суперників. Але за бажання можна. Це довів донеччанин Ігор Богдан. З 70 місця у світовій кваліфікації він «доїхав» до 23-го.
Проте найвидатнішою подією для українських гонщиків було 4 місце Сергія Рисенка, який лише 3 секундами поступився бронзовому призеру іспанцю Ладжеретті Інесті Інакі. А позаду залишив представників тих країн, де цей вид спорту більш розвинутий. Адже вартість професійного велосипеда сягає трьох тисяч доларів. А отже, не всім він і по кишені.
Успіх нашого спортсмена старший тренер збірної Ігор Ткаченко не вважає випадковістю. Адже Сергій вже виступав на Олімпіаді в Сіднеї, де став наймолодшим учасником. І серед сорока дев’яти суперників виборов 27 місце. А до цього — 12 місце на першості світу серед юніорів. Торік 22-річний спортсмен посів 16 місце на чемпіонаті Європи і виконав норматив майстра спорту міжнародного класу, здобувши перемогу на гонці в Румунії. І на досягнутому студент Національного університету фізичного виховання і спорту не зупиниться. У нього ще все попереду. Адже середній вік визнаних спортсменів — 25—28 років. Знайшлися б ще кошти на участь у міжнародних змаганнях. Приміром, якщо європейці беруть участь у 25—30 міжнародних стартах, то наші — лише в десяти. Проте це вже інше питання, яке швидше належить вирішувати державним органам, а не маунтбайкерам.