Чи можна розірвати договір про оренду земельної частки, якщо термін його дії закінчується через два роки?
Микола Ільяшенко.
Вінницька область.
 
Припинити дію договору оренди земельної частки можливо або за взаємною згодою сторін, або за рішенням суду.
Так, на вимогу однієї зі сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами їхніх обов’язків, у разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України, Законом України «Про оренду землі» та іншими законами України.
Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи — орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору оренди, якщо інше не передбачено договором оренди.
Також договір оренди земельної частки землі автоматично втратить чинність у разі, якщо ви виділите свій земельний пай у натурі й оформите державний акт на право приватної власності на землю. Оскільки у такому разі змінюється об’єкт оренди. А отже, об’єктом оренди буде не ваша частка (пай) у загальному масиві земель, а конкретна ділянка з чітко визначеними межами.
Якщо після виділення земельного паю у натурі й оформлення державного акта на право приватної власності на землю ви й далі хочете здавати свою землю в оренду, то мусите укласти новий договір. При цьому маєте знати, що на відміну від договору оренди земельного паю, який не потребує нотаріального засвідчення, а лише реєструється в сільраді, відповідно до п. 3 ст. 13 Закону України «Про оренду землі» договір про оренду земельної ділянки укладений строком до п`яти років посвідчується нотаріально за її місцезнаходженням за бажанням однієї зі сторін договору, а договір, укладений на строк більше п`яти років, потребує нотаріального засвідчення в обов’язковому порядку. Також необхідно зареєструвати договір оренди земельної ділянки в місцевому органі земельних ресурсів.