Московський бомонд смакує сенсаційну новину: відомий артист Михайло Козаков («Людина-амфібія», «Покровські ворота», «Здрастуйте, я ваша тьотя») співробітничав з КДБ. Про це він зізнався сам, надрукувавши свою сповідь у журналі «Мистецтво кіно». Почав писати він ще в 1979 році, але надав розголосу лише тепер.
КДБ завербував нового агента у боротьбі з американським імперіалізмом 1956 року. «Конкретне завдання я отримав лише в 1959 році, — згадує Козаков. — Я мав увійти у статеві відносини з американською журналісткою на ім’я Коллет Шварценбах, сам не знаю, для чого. Виконати завдання мені не вдалося, про що написав письмовий звіт, підписаний моєю кличкою». Причину провалу завдання агент не пояснює. І тепер журналісти шукають жінок, знайомих з Козаковим у ті роки, щоб дізнатись, яким він був мужчиною.
Більше конкретних завдань агентові Козакову, який не впорався, начебто не давали. Але після прийомів в американському або посольствах інших країн, куди запрошували знаменитість, йому телефонували «з контори», призначали зустріч на конспіративній квартирі. При цьому, на чому особливо наголошує Козаков, наші люди та їхня поведінка «контору» не цікавили.
Ось саме в цьому останньому й сумнівається вільний артистичний люд і вважає, що, полегшивши свою душу, Козаков переклав тяжку ношу на тих, з ким він працював і спілкувався за часів, коли КДБ контролював кожен крок і кожне слово письменників, художників та артистів.
 
Москва.