Керівники ВАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» імені Кузьміна» поінформували обласну та міську владу і правоохоронні органи про розірвання договорів оренди частини шлакового відвалу «Балка Середня» з фірмами «Центр Агроресурс», «Алмекс» та «УСС». Чому? Та щоб запобігти техногенній катастрофі. Влада сприйняла це незворушно. Інакше «Дніпроспецсталь» не домагалася б розлучення з орендаторами в суді.

Мало того, як зазначається у спеціальній заяві керівників заводу, орендатори, незважаючи ні на що, і надалі по-варварськи «освоюють» Балку —справжнє родовище металобрухту. Видобуваючи його, фірма «Центр Агроресурс», наприклад, знищила 70 погонних метрів залізничного тупика. Відшарування шлакових мас від призми залізничного насипу вже набуло загрозливих для рухомого складу і людей розмірів. Тим часом на полігон Вільнянського району площею у 230 гектарів продовжують звозити відходи промислові велети регіону. Інакше кажучи, люди гинуть за метал...

За процесом упорядкування, сортування брухту і його вторинної переробки, судячи з логіки фактичних господарів і покровителів фірм-орендаторів, уважно спостерігають із Києва.

Коли так, то нагромадження капіталу — воістину великий брудний спорт: шлакові відвали підминають під себе «агроресурси», якими керують політичні менеджери.

Через це час від часу виникають непорозуміння, що виходять за рамки регіональної компетенції. Наприклад, багатьом відома історія про те, як «Дніпроспецсталь» прагнула, але так і не змогла укласти угоди на послуги з охорони об’єкта з підрозділом внутрішніх військ МВС України та загоном «Титан». На підприємстві не сумніваються: столичне начальство було проти. Захищати шлакові відвали, за угодами з підприємством, спробував взятися конвойний батальйон внутрішніх військ. І, треба сказати, з перемінним успіхом: у червні побили й поранили з вогнепальної зброї начальника штабу військової частини.

Хтозна, чи схвалить акт мирного розлучення «Дніпроспецсталі» з орендарями частини шлакових відвалів Господарський суд Запорізької області. Перш ніж винести остаточний вердикт, він ухвалив вивчити справу більш досконально. А поки що, всупереч здоровому глузду і чинному законодавству, нормам безпеки і моралі, на відвалах видобувають метал під коліями для залізничного руху.