Заступник міністра закордонних справ Великої Британії Майк О’Брайєн закликав посилити тиск на українське керівництво та європейські інститути для проведення незалежного розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це він заявив у розмові з генеральним секретарем Національної спілки журналістів цієї держави Джеремі Діару, повідомила «Українська правда». Примітно, що зустрілися вони саме для обговорення цього питання.

О’Брайєн розповів Д. Діару, що 11 липня, під час зустрічі міністрів закордонних справ, Велика Британія звернулася до України із запитом про хід розслідування вбивства. Він, зокрема, сказав: «Ми впевнені, що має бути створена міжнародна комісія. Українська сторона повідомила нам, що згідно із законами України, нині це неможливо, але ми шукаємо вихід із ситуації».

Заступник глави британського зовнішньополітичного відомства також зазначив, що він за першої можливості поставить це питання перед новим українським послом у Лондоні. Крім того, Велика Британія підтримує ідею провести слухання з розслідування справи Гонгадзе під час наступних засідань Парламентської асамблеї Ради Європи.

Тим часом державний секретар МЗС України Юрій Сергєєв прийняв новопризначеного Надзвичайного та Повноважного Посла Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Р. Брінклі з нагоди вручення тим копій вірчих грамот. Як випливає з повідомлень прес-служби українського МЗС, з вуст нового британського посла на Україну просто сипалися вітання — і про українські «євроінтеграційні прагнення», і про «успіхи в процесі реформування економіки та демократизації суспільства»... А Юрій Сергєєв заявив, що «наша держава дуже розраховує на підтримку урядом Великої Британії підходів українського керівництва до інтеграції України в європейські та євроатлантичні структури». Чи просвітив його посол, що така підтримка — і з боку Великої Британії, і з боку інших європейських країн — багато в чому залежить від розслідування справи Гонгадзе, прес-служба МЗС не повідомила...